Снимка: БулФото-архив
fallback

Парламентарната комисия по енергетика гласува спешно на второ четене пакета промени в енергийните закони, за да се случи обещаното от кабинета поевтиняване на тока с до 5 процента от 15 юли.

Това се случи на среднощно извънредно заседание на депутатите, продължило повече от три часа, почти до полунощ, предаде bTV.

Амбицията е поправките в законите за енергетиката и възобновяемите енергийни източници още днес да бъдат гласувани от депутатите в пленарната зала и така реформата да бъде окончателно одобрена на второ четене от Народното събрание.

Индустрията, представена от няколко големи браншови организации, поиска в отворено писмо президентът да наложи вето.

Бизнесът се опасява, че новият модел на ценообразуване на енергията може да доведе до поскъпване на тока за бизнеса и големите заводи, както и да създаде още по-голяма безработица и да доведе фалит на малки и средни предприятия.

Енергийният министър Драгомир Стойнев е категоричен, че ветото е поискано заради засегнати икономически интереси. При такъв развой населението ще понесе поредно шоково поскъпване на тока.

„Ако президентът наложи вето, това означава, че цената на тока може да се вдигне с до 40%. Притеснителното е, че имахме вече срещи с бизнеса и им обяснихме, че няма да се увеличи цената - както за високо, така и за средно напрежение, но те дойдоха предубедени, твърдо решени да сезират президента. Може би това са същите кръгове, които отдавна говорят, че кабинетът не работи и не им дава шанс да работи. Така или иначе, като се направят нужните промени, ще се уверите, че няма да се увеличи цената за българския бизнес,” коментира енергийният министър Драгомир Стойнев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

59

Мистър Х

преди 10 години

Следващите стъпки, които са набелязани, са предоговаряне на договорите с двете американски централи, каза още той. Очакванията на Вълчев са, когато мине законът и бъде обнародван, ако президентът не го върне, да се отпуши износът, като падне такса пренос с премахването на зелената и на кафявата добавка, да се увеличи натоварването на централите работещи с български въглища.

58

Мистър Х

преди 10 години

НЕК ще изплати на Мини Марица Изток забавени плащания от порядъка на 48-50 млн. лв. Това съобщи за Агенция Фокус Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите. Снощи имаше среща с министъра на икономиката и енергетиката и депутатите членове на парламентарната комисия по енергетика, с новия изпълнителен директор на БЕХ, с новия изпълнителен директор на Мини Марица Изток, финансови директори, новия заместник-министър на икономиката и енергетиката и двата синдиката.

57

Матаматик

преди 10 години

За едно бедно семейство ако сметката за тока е примерно 60 лв при намаление от 2 до 5 % ще заплати от 58,80 лв до 57 лв. И така големите консуматори ще са на сметка, а бедните да духат супата. Мижи да те лажем.

fallback