Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: архив, БТА
fallback

Изборът на Волен Сидеров за председател на Комисията за борба с корупцията и парламентарна етика е не по-малък скандал от избора на Делян Пеевски.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който обяви днес, че започва консултации с политическите партии във връзка с протестите в страната.

Миналата седмица КСНС се провали, след като политическите лидери не излязоха с единно становище за политическата криза в страната. Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров пък спретна цирк в началото на заседанието, като прекъсна изявлението на държавния глава, след което лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов напусна заседанието.

„Изборът на Волен Сидеров е демонстрация към цялата нация – кой ще бъде този, който ще бъде символ на етиката в българския парламент и пред българската нация“,  възмути се Плевнелиев.

Днес и утре държавният глава ще разговаря с парламентарно представените партии, след което има намерение да разшири периметъра.

„Надявам се на отговорно отношение, а не на това, на което станахме свидетели по време на Консултативния съвет за национална сигурност“, отсече Плевнелиев.

Oще по темата
Той очаква по време на разговорите с политическите сили да бъдат поети и ясни ангажименти относно избора на Сидеров за шеф на парламентарната антикорупционна комисия.

„Хората казват много ясно, че оттук нататък независимо кое правителство ще е на власт, има една бариера, която не трябва да се прекрачва. Хората от протеста казват именно това. Ние не сме за една или друга партия. Ние сме за това да кажем – не прекрачвайте границата на почтеността, защото ние пак ще излезем”, разтълкува Плевнелиев.
По думите му тази граница на почтеността беше прекрачена с назначението на Делян Пеевски.

„Със сигурност ще разширя фокуса на своите консултации, като до края на седмицата си давам срок да съм чул много представители на български политически партии“, заяви държавният глава. 

По думите му политическите партии, представени в парламента, имат своята огромна отговорност пред нацията в този момент.

„Те трябва да вземат решението, да поемат ясните ангажименти и аз като президент съм готов денонощно да работя за това, но се ангажирам и за това да разширим периметъра, защото иначе този протест ще бъде системен. Всеки, който вбеси българските избиратели и прекрачи границата, която не бива да бъде прекрачване, ще получава подобно отношение. Очевидно е, че ние се намираме в нова страница от българската история“, смята президентът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

224

B_Georgieva

преди 10 години

Искат да поставят политическа партия Атака в изолация!Искат имунитета на Волен!Искат Единствената партия, която работи да спре да работи?Естествено, че искат нали предишните депутати и техните приятели с обръчи от фирмище им спрат потока на парите крадените пари от държавата !Това се очакваше, защото Атака им търси сметка за кражбите!Защото Атака иска да не се оправдават повече пред народа, а да понесат наказания и да отговарят за престъпленията си!

223

7878

преди 10 години

А бе господин Президент. Що точно вие ни говорите за почтеност. Това с Райков по - почтено ли беше? Какво беше това? Министъра на външните работи Райко предлага на министър председателя Райков за посланик в Италия да бъде изпратен Райков. Министър председателя Райков одобрява предложението на външния министър Райков, господин Райков да бъде назначен за посланик в Италия. След което Министър председателя Райков, предлага на вас да назначите като посланик в Италия господин Райков. И всичко това вие го одобрявате и подписвате указ?! Ми то това е по абсурдно и от назначаването на оня мошморок Пеев

222

Revolucioner

преди 10 години

Не Волен провали съвета за национална сигурност,а продажният ни президент и тиквата Бойко,на първият разбира се не му изнася пред медиите да се казват истини за живота на обикновения човек у нас за глада,за мизерията,а на вторият му е по-лесно да избяга,да се скрие от проблемите и гневът на избирателите си.Но хората помнят-няма да се излъжат пак и да дадат гласът си за душмани,дори да има нови избори както искат ГЕРБ.Волен винаги е казвал и ще казва истини,да се скрие от отговорност и ще отваря горящите рани на българската политика,колкото и да не се харесва на олигарсите това.

fallback