Борисов отдавна би подал оставка. Снимка: архив, БТА
fallback

ГЕРБ ще се върне в парламента, ако лидерът на БСП Сергей Станишев се извини, че е допуснал непристойното поведението на „Атака“.

Това заяви Бойко Борисов след среща с председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

По-рано днес по време на форума на ПЕС председателят на Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ханес Свобода заяви, че е много лесно правителството да се отърве от зависимостта от "Атака", ако ГЕРБ се превърнат в конструктивна опозиция и подкрепят реформи, важни за държавата. 

„Господин Шулц прекрасно знае, че аз предлагах един глас да им дадем от ГЕРБ, за да не се хващат с тези хулигани от „Атака”. Как ще си го обясни поведението им при президента Плевнелиев? Мислите, че не знаят какво са правили на консултативния съвет? Аз съм готов веднага да се върна в парламента, стига Станишев да дойде, да се извини, да каже: „Вижте, това, което допуснахме, да подскачат по банките и ние да си мълчим, това няма да се допуска вече”.

Борисов беше категоричен, че от 20 години Ахмед Доган  управлява България.

„По време на нашето управление е единственото време, в което той не беше на власт, затова беше ни дал срок, че след една година ще паднем. Успяхме да удържим и паднахме два месеца предсрочно”, каза той.

Борисов заяви, че не се е виждал с Доган от много години. „Той има други приоритети, други партньори и аз не мога да съм в унисон с това, което той иска да се случва в България”, каза лидерът на ГЕРБ.

„Като всеки един гражданин съм разтревожен, че всеки ден десетки хиляди излизат по площадите в България, за безумните назначения, които се правят, но не е нужно, както вчера г-н Орешарски ходи до Брюксел - да му кажат там, че има проблем. Проблемът се вижда всяка вечер”,  допълни той.

Борисов изрази надежда,  че Станишев е прозрял, че тези протести не ги организират политически сили.

„Всеки, който си помисли  или се опита да яхва подобен протест, ще бъде все едно яхва тигър – ще го свалят и ще го изядат. Никой да не си го помисля дори. И те, ако не го оценяват, това е груба тяхна грешка”, коментира Борисов.

На въпрос докога ще издържи кабинетът Орешарски, Борисов каза: Най-малко аз мога да кажа. На тяхно място отдавна да съм дал оставка, много отдавна.

Според Борисов правителството на Орешарски няма антикризисни програми. „Това  да дадеш еднократно, да похарчиш някакви пари, които все още има в бюджета, без никаква пенсионна реформа, да спреш по-точно пенсионната реформа, да говориш месеци наред за енергетика, а всъщност ти да си източил парите чрез „Белене“ и Цанков камък – това са глупости, които говори. Виждате, че той няма никаква антикризисна мярка, разкритикува Борисов.

Относно срещата си с Мартин Шулц Борисов заяви, че тя е било по покана на шефа на ЕП.

Oще по темата
 Видяхме се по покана на г-н Шулц, от много години сме познати, приятели, работили сме заедно и това беше действително една демонстрация как в Европа различните политически семейства общуват помежду си, каза Борисов след срещата.

Дали са социалисти, либерали, десни, консерватори, те си говорят, поставят проблемите, търсят консенсус и рано или късно го намират, затова Европа върви напред, каза Борисов. Ние в България не се научихме да правим това, а напротив - само анкетни комисии, само компромати, само колко по-лоши са другите, и затова сме и на този хал, хората са на улицата, анализира той.

Той беше категоричен, че с Мартин Шулц не е обсъждана възможността Сергей Станишев да напусне предсрочно поста на президент на Партията на европейските социалисти заради кризата в страната.

„Дори и дума не е ставала. Аз имам доброто възпитание и за толкова години вече в политиката никога пред чужденци не коментирам това, което се случва, или отношенията ми с лидерите в България”, завърши Борисов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

415

Мистър Х

преди 10 години

извинисебе!

414

ала -бала

преди 10 години

Боже ,Боже колко простотия има в този човек.Той е готов дори един етнически конфликт да спретне .Прости му Боже той не разбира какво върши.

413

Анонимен

преди 10 години

trendy, никой не та заплашва, ти заплашваш всички. Ти си опасния, за себе си и другите. Щото още веднъж ще спомогнат подобните ти да се качи Борисов на престола и ше докарате гражданска война. Същото се отнася и за *** на Станишката.

fallback