Френският всекидневник "Фигаро" пише за протестите у нас. Снимка: БТА

Българите се мобилизират срещу корупцията сред политическата класа, гласи заглавието на материал, публикуван във вестник "Фигаро" за протестите в страната ни.

Френският всекидневник пише, че българите не спират да показват на улицата, че им е дошло до гуша. След като получиха, през зимата, главата на премиера консерватор Бойко Борисов, те демонстрират отново, за да искат тази на неговия наследник Пламен Орешарски, който встъпи в длъжност едва преди три седмици, цитира изданието БТА.

Назначаването на младия депутат Делян Пеевски начело на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в петък бе искрата, която възпламени барута, отбелязва "Фигаро". Той подаде оставка, а Орешарски призна, че е допуснал грешка. Това обаче не е достатъчно. Демонстрантите искат оставката на премиера, но той отказва да я подаде, като признава, че е загубил малко доверие, но предупреждава, че ако се оттегли, ще стане по-лошо.

Въпреки че се присъедини към Европейския съюз през 2007 г., България има проблеми да се интегрира в една демократична култура, коментира френският вестник. За демонстрантите аферата Пеевски показва, че олигархичните среди дърпат конците на всички правителства, пише "Фигаро". Бившите комунистически тайни служби са проникнали дълбоко в тези среди, като преди да отстъпят властта, са се постарали да заграбят "скъпоценностите" на българската икономика.

Пламен Орешарски е очакван в Брюксел (днес). От много години Европейската комисия не спира да критикува България за нейната неспособност да се бори ефективно срещу корупцията и организираната престъпност, припомня "Фигаро". "Демонстрациите в България показват за пореден път големите безпокойства на българското общество за ситуацията на правовата държава", заяви трезво говорител на Комисията.

В очакване, България е в задънена улица, отбелязва френският вестник. Той цитира политолога Кънчо Стойчев, че дори сегашното правителство да подаде оставка, едни нови избори няма да променят нищо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase