Лютви Местан и Сергей Станишев на КСНС. Снимка: БТА

Не се стигна до обща позиция на Консултативния съвет по национална сигурност при президента, на който беше обсъдена актуалната политическа обстановка в страната, заяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

По време на обсъждането, което продължи повече от пет часа, са се сблъскали две основни политически тези.

„Едната, застъпена от нас, е да се даде шанс на кабинета "Орешарски" да реализира плана, който вчера получи парламентарна подкрепа. Част от този план е приемането на изцяло нов Изборен кодекс,  заяви Местан. Той обясни, че новите изборни правила целят да се даде представителност „на тази огромна енергия на протеста“.

Още по темата
Другата позиция  била изразена от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, който замести напусналия по-рано Бойко Борисов заради провокациите на Волен Сидеров в началото на заседанието.

Неговата теза, цитирана от Местан, била: "ние не признаваме този парламент, не признаваме вота на българските граждани от 12 май и затова да се върви незабавно към предсрочни изори".

„Имаме кабинет, зад който за първи път няма ясно парламентарно мнозинство. Партиите, които подкрепят кабинета, не образуват мнозинство - това е първото правителство на малцинството в България. Президентът постави абсолютен рекорд, като свали доверието от кабинета още на втората седмица от мандата му. Това са все отрицателни предпоставки, пред които е изправено управлението“, коментира още лидерът на ДПС. 

По думите му най-важната отрицателна предпоставка е деструктивното поведение на ГЕРБ, които не признаха изборните резултати, т.е. - не признава 42-рото НС.

Лютви Местан отказа да коментира думите на Бойко Борисов, че е имало сценарий с избирането на Делян Пеевски за шеф на ДАНС да се реализира планът лидерът на ГЕРБ да бъде задържан и убит в ареста.

"Не са му от вчера опитите на господин Борисов в такива ситуации да поема ролята на жертвичката. Неслучайно, в деня, в който бе принуден заради протестите да подаде оставка, измисли онзи виц затова, че му е поръчано убийство от г-н Доган, от един политик, който дори беше уличен, че е имал намерение да стане главен секретар на МВР. Това е част от една изтъркана вече схема за манипулиране, не му отива ролята на жертвичка, защото заедно със своя заместник, установиха възможно най-силното и авторитарно управление на страната”, коментира лидерът на ДПС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase