Преди да влезе в политиката, Росен Плевнелиев беше успешен бизнесмен. Снимка: БТА, архив

След като във вторник сутринта из медиите се разнесе неофициална информация, че президентът Росен Плевнелиев е източил от инвеститора в Бизнес парка в София - компанията "Линдер",  1 млн. долара, които сега са в офшорна фирма в Кипър, от прессекретариата на държавния глава официално отрекоха това да е вярно.

“Прессекретариатът на държавния глава заявява, че подобни твърдения не отговарят на истината. Доходите и имуществото на Росен Плевнелиев и на неговото семейство са публично известни и достъпни на интернет страницата на Сметната палата от първия ден, в който той заема публична длъжност", се казва в изявлението.

"През всички години, в които президентът е работил в реалния бизнес, той се е придържал към правилата на закона. За този период той е платил дължимите си данъци до последния лев, както в България, така и в страните, в които е работил.

Доходите на президента и имуществото, което той и семейството му притежават, са с изцяло доказан произход. Нещо повече, в работата си като бизнесмен той не се е обогатявал от обществени поръчки, не е „усвоявал“ държавни пари и не е приватизирал държавни дружества на безценица”, се казва в съощението.

От прессекретариата коментират, че „тиражираните версии са очакван отговор на принципните и категорични позиции на държавния глава за запазването на държавността, на морала при назначението на лица на висши държавни длъжности и в подкрепа на справедливото гражданско недоволство от последните дни”.

Според президенството подобни твърдения имат за цел да отклонят общественото внимание от "безпринципните назначения в политиката и от справедливите протести на българските граждани срещу тях".

"Президентът на Република България ще продължи да защитава демокрацията, морала и интересите на народа, независимо от компроматните войни срещу него”, пише още в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase