Президентът Росен Плевнелиев. Снимка: Булфото
fallback

Президентът Росен Плевнелиев настоя партиите в парламента да се съберат, да се обединят и да отидат при него след три дни на заседанието на КСНС с ясни позиции по протестите, обхванали столицата и страната.

"Ще има ли оставки, на кого, няма ли да има, да седнат и да се разберат оттук нататък какво ще се прави в парламента, кои са приоритетите, кои са законите, защото хората казаха много ясно: "Искаме да ни управляват хора с морал, които да не ни крадат ида не ни лъжат. Толкова е просто", отбеляза Росен Плевнелиев.

"Очаквам в четвъртък на Консултативния съвет по национална сигурност, който разширих като теми, освен реформата в Сектор "Сигурност", добавям и нова тема за дебати, ще дебатираме генерално по ситуацията в България и какви са адекватните мерки за излизане от кризата", настоя държавният глава.

Oще по темата
На въпрос дали трябва правителството да подаде оставка, президентът посочи, че не е оправомощен по Конституция и не би поставил въпроса в момента за оставка, но счита, че е морален жест на всеки да прецени - на политически лидери, на министър-председатели, на министри.

"Изходът от политическата ситуация е единствено и само в общите усилия на всички политически лидери, надявам се това да се случи на КСНС за намиране на правилното решение", заяви той.

По думите му за пореден път българските граждани с недоволството си са показали своята силна демократична култура, и ще го кажа много ясно – любов към родината", отсече той.

Според него протестите от последните дни са много категорични към властта и имат своята ясна причина.

"И е крайно време политиците да променят подхода си към хората", настоя Плевнелиев.

За пореден път президентът обяви, че назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е направено на тъмно, но изрази задоволство от оттеглянето му.

"Това назначение беше според мен своеобразен рекорд в годините на прехода. Рекорд на политиката на задкулисието. Не трябва да се допускат оттук нататък подобни стъпки", изрази надеждите си той.

Президентът отново припомни позицията си, че е оттеглил кредита си на доверие към кабинета "Орешарски", което по думите му не означава, че не е готов в рамките на конституционните правомощия да работи с тях и да подкрепи или най-малкото да не попречи на всяка разумна идея.

Росен Плевнелиев бе днес гост на първата копка на Икономическа зона София – Божурище.

По проекта германска компания ще изгради ново предприятие и развоен център за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили. Стойността на инвестицията е 42.5 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

152

Смърди

преди 10 години

Че как няма да смърди?При такава -утка като тази?

151

anonimen

преди 10 години

Точно така! И да не си мисли, че утре хората не са под неговия джам, зад който сега мишкува. Ако това правителство е нелегитимно, щото е избрано с лоша система, то първо той ще си тръгне по същите причини. Изобщо няма да го чакаме да се изхожда по новия изборен кодекс.

150

az

преди 10 години

Г-н президент, като дълбоко възмутен от ЗАДКУЛИСИЕТО, бъдете така любезен поне на консултативния съвет не да повдигнете леко завесата, а да дадете обяснения какво се случи в последните месеци с Вашия началник кабинет Цветлин Йовчев. Но ред по ред - кога го пуснахте в отпуска, кога разбрахте, че напуска и кой беше "личния проект", за който му дадохте зелена светлина, по Вашите думи. Защото "позрачните" Ви обяснения пред обществото тогава бяха смешни и жалки. Да чуем сега!

fallback