Протестът в Пловдив. Снимка: БТА

Протестиращи се събраха тази сутрин пред областните администрации на Пловдив и Благоевград, недоволни от назначенията за губернатори.

Около 50 души, представители на протестиращите в Пловдив, блокираха Областната администрация с жива верига. Те бяха категорични, че няма да допуснат новия областен управител Венцислав Каймаканов да поеме поста. В знак на протест срещу това, че е от квотата на ДПС, те изхвърлиха пред сградата няколко торби с боклук и заявиха, че всеки ден ще трупат грамада с боклуци.

Протестиращите не допуснаха в сградата заместник-областния управител Георги Игнатов, който малко след изборите напусна ГЕРБ. До края на работния ден в петък в администрацията не бе пристигнала заповед от Министерския съвет за назначаването на Камайканов за областен управител, каза за БТА изпълняващият длъжността в момента Христо Грудев. Той уточни, че е получил само решението на МС. Предаването на поста ще стане едва след като получа заповед, на която трябва да има и дата за встъпването на Камайканов, каза Грудев. По думите му това ще стане прозрачно и след предварителна информация до медиите.

Не знам защо и кой тиражира това, че съм номиниран за областен управител на Пловдив от квотата на ДПС, коментира пред журналисти Каймаканов. Аз съм лична номинация на премиера Пламен Орешарски в качеството си на експертна, а не политическа кандидатура, каза той. Каймаканов смята, че протестите срещу неговото назначение са инспирирани от централите на политическите сили, които са имали други очаквания за този пост.

Назначеният за областен управител на Благоевград Муса Палев пристигна в Областната администрация охраняван от много полиция. Недоволните около стотина души са единодушни, че е немислимо представител на ДПС да оглавява Благоевградска област. Палев не разговаря с протестиращите и влезе в сградата за първия си работен ден. Хората скандират „Долу ДПС” и „ДПС вън от Благоевград”. Полиция охранява вратата на Областната управа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase