Протестите продължават. Снимка: Булфото

Сергей Станишев, лидер на Партията на европейските социалисти, е под натиск да подаде оставка като ръководител на БСП след решение на воденото от социалистите правителство да назначи спорен медиен магнат за шеф по сигурността, пише "EurActiv".

Съставеното преди две седмици правителство е на ръба да падне след изненадващото решение на премиера Пламен Орешарски да назначи Делян Пеевски, смятан за сенчеста фигура, за шеф на Агенцията за национална сигурност (ДАНС), се посочва в материала.

От три дни протестиращи се събират по улиците на най-големите български градове и скандират "Мафия" и "Червени боклуци".

Изданието обяснява, че лозунгът "Червени боклуци" датира от първите години на демокрацията в България през 90-те и отдавна не е бил използван.

Прибягването до него, според EurActiv, е отражение на това, че масовите протести, довели до падането на правителството на Бойко Борисов, сега са се обърнали срещу социалистите.

Станишев получи удар и от лидера на парламентарната група на ПЕС в Европарламента Ханес Свобода, който преди два дни написа в Twitter: "Изненадам съм от номинацията на българското правителство за шеф на службата за национална сигурност. Сигурно има и по-компетентни хора".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase