Снимка: БТА
fallback

Депутатите приеха на първо четене две промени в Закона да политическите партии. Едната промяна е внесена от Янаки Стоилов и Мая Манолова от БСП, а другата – от Волен Сидеров от “Атака“ и група народни представители.

Предложението на левицата предвижда да се спре практиката “субсидията да следва депутата“. В миналото Народно събрание, когато един депутат напусне парламентарната си група, той имаше право да я пренасочи към избрана от него друга ПГ.

Днес в НС депутатите се обединиха около идеята, че тази част от Закона за политическите партии стимулира политическото номадство, което трябва да бъде прекратено. Предложението на Стоилов и Манолова беше прието единодушно в пленарната зала.

Сидеров пък настоява да се премахнат партийните субсидии за формации, които не са успели да прескочат четирипроцентовата бариера. Предложението мина на първо четене с важното уточнение, че във времето до второ четене то силно ще се прецизира.

Според Манолова между първо и второ четене трябва да бъде даден максимално дълъг срок за даване на предложения, а в дебата да се включат всички партии, неправителствени организации и граждански движения.

Крайният популизъм по темата е крайно вреден. Може ли да съществува сериозна политическа партия без финансиране, запита Манолова. Тя застъпи тезата на левицата, че е по-добре финансирането да е ясно и прозрачно, отколкото да идва по съмнителни пътища.
Хората мразят партиите. Казвам го със съжаление, защото партиите са инструмент на демокрацията, заяви лидерът на “Атака“ Волен Сидеров в защита на тезата си, като обясни, че трябва да се отговори на обществените очаквания.

Той се обяви категорично против внасянето на депозит на партийните субсидии и предложи остатьците да отиват обратно в бюджета. Сидеров припомни, че в момента се намираме в тежка икономическа криза и народът следи къде отива всеки държавен лев, даден на партиите.

Националист №1 подчерта, че партиите могат да се финансират от членски внос и дарения, като по този начин ще се спестят пари на данъкоплатеца. Според него е добре да се помисли за дарения или донорство от страна на физически лица и фирми, за да не да не тежи финансирането на държавния бюджет.

В крайна сметка между първо и второ четене най-вероятно ще се стигне до компромисен вариант, който ще предвижда субсидиите да бъдат намалени.

Георги Кадиев от левицата обясни, че едва в две държави от Европа няма партийни субсидии.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

Шаран -БГ

преди 10 години

Цялата система е така нагласена, че да ЛЪЖЕ народа, стадото, добитъка! Никой не е отишъл в НС за да работи и мисли за мен. Един старец казваше:"Кърлежът се залепи, пие кръв, пие. Надува се и се пуква, умира. Ама чиляка има дупка отзад и се забравя !!" Сидеров не е кърлеж, нали? С велосипед ли ходят до НС? През централния вход ли влизат? Прав е героят на Щастливеца: Всичките са ....от един дол дренки !!!

106

Daniela.1

преди 10 години

Волен единствен казва истините за всички медии, протестиращи, депутати!На нашата страна и трябва партия, която да не се страхува да изобличава виновните, защото досега никой не търсеше сметка за милионите източени пари от предишните ни депутати!Досега всеки се спотайваше, затова не работеше този парламент!В момента Волен не е харесван, а дори е гонен и постоянно се насажда омраза към неговата партия!Никой не иска да бъде изобличаван, никой не иска да връща милионите!Никой млад и мислещ българин не трябва да гласува за ГЕРБ, освен ако не се кефи на чалганизацията и мутренизацията и

105

Revolucioner

преди 10 години

Поздравление на лидера на ПП Атака, той единствен ни показва, че слава Богу в НС има още хора, които мислят за интереса на българина

fallback