Снимка: Reuters

Бившият МВР шеф по времето на Иван Костов Емануил Йорданов настоя, че подслушванетио на министри, само за да бъдат държани в страх и подчинение, е първобитна политическа практика.

По думите му един министър трябва да бъе подслушван тогава, когато са налице законови условия за това.

"В крайна сметка хората си казаха мнението за тази практика на изборите. Победителите останаха в опозиция", коментира той, цитиран от "Фокус".

Още по темата
По думите на Йорданов не съществува каквато и да било драма около имунитета на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, обвинен от доскорошния си колега Мирослав Найденов, че е подслушвал голяма част от министрите в кабината "Борисов".

"Вече нещата опират до това дали Цветанов ще се ограничи само с настоящото наказателно производство или, както започват най-различни разкрития, ще се разприказват доста хора и ще се образуват и други дела. Нека имаме търпение и да оставим компетентните органи да си свършат работата", призова той.

Според него това не е нито първият, нито последният случай, когато някой народен представител ще бъде лишен от имунитет и срещу него ще се води наказателно производство.

"Самият аз, преди доста години, когато бях народен представител, участвах в две подобни процедури. Едната беше за депутата от БСП Кръстьо Трендафилов, по отношение на който в правната комисия решихме, че няма необходимите доказателства, и искането беше отклонено. Впоследствие и искането на имунитета на Цветелин Кънчев, което уважихме. След това той беше осъден", посочи Емануил Йорданов.

Бившият МВР шеф обяви още, че остана много озадачен от промените в Закона за ДАНС и вливането на ГДБОП в родното ФБР.

"Според мен мястото на ГДБОП е в МВР и всички разследващи органи, които се занимават с досъдебното производство, би трябвало да бъдат на едно място. Във внесения законопроект няма текст, който да препраща към изменение на Наказателно-процесуалния кодекс. Това означава, че разследващите функции на хората, които работят в ГДБОП, остават да висят във въздуха по отношение на наказателния процес. Няма да могат да работят. Действията им няма да бъдат законни", каза още Емануил Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase