Снимка: БТА

Лицензионните режими никнат като плевели, обобщи бизнесът след среща с премиера Пламен Орешарски и министри от кабинета, на която обсъдиха облекчаването на административната тежест върху фирмите.

След нея премиерът отчете, че има 1200 различни лицензии или процедури, които се доближават до режими.

"Сигурно в последните десетина години министри, премиери, правителства, са се опитвали да облекчават административната тежест върху бизнеса и крайният резултат е, че днес тя вероятно се състои от рекорден брой разрешителни и утежняващи условията за бизнес режими", посочи премиерът.

До две седмици ще бъде създадена работна трупа на ниво заместник-министри с участието на представители на работодателските организации, която да започне действия за намаляване на броя и облекчаване на условията на съществуващите законови тежести върху бизнеса у нас, обеща Орешарски.

Още по темата
Колко от тях ще отпаднат не е самоцел, стана ясно още на срещата. Премиерът уточни, че всички режими по европейски регулации ще останат в приблизително същия вид.

Ще бъде направен обаче пълен преглед на режимите с цел облекчаването им.

"Ще преразгледаме и таксите, така че да станат по-евтини", заяви премиерът, според когото всички режими трябва да станат "много по-леки за приложение и изпълнение".

В Закона за обществени поръчки ще има промени или ще бъде предложен изцяло нов закон, каза той.

Равнопоставеност и разширяване на кръга от бизнеса, който има достъп до обществените поръчки, обеща още Пламен Орешарски.

Работодателите пък отчетоха "начало на диалог" и не конкретизираха предложения кой от режимите да отпадне.

"Не кой режим да отпадне, а кой да остане. Всички режими се обявяват за вредни, и този, който го администрира, трябва да докаже необходимостта и полезността от този режим", заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.

Според него всичко извън европейското законодателство - лицензионни, разрешителни, регистрационни режими, трябва да се гледа под лупа.

Велев заяви, че режимите, поникнали като плевели, били "почистени" в периода 1997-2001 година и около една трета отпаднали. Оттогава обаче се работело на парче.

По думите му постоянно се въвеждат режими, които са незаконосъобразно администрирани, най-често на общинско равнище. Затова днес се постигнало съгласие, всеки, който администрира режим, да го вкара и в регистър.

Според Велев "решителната крачка" трябва да бъде направена още в летните месеци, за да може следващата година да се поздравим с много по-добра бизнес среда. Работодателите смятат и че трябва да се възобнови дейността на Съвета за икономически растеж.

Сашо Дончев от Българската стопанска камара заяви, че срещата е приключила с умерен оптимизъм, защото тези промени били постижими преди 20 години.

"Днес, когато може би едва ли не вече се очаква държавата да почне да пише и музика, и романи, по-малко вярваме на предприемачите. Всякакви режими тормозят създаването на устойчиви, високоплатени работни места", категоричен е той.

Бизнес в България се прави трудно поради субективни и обективни причини, коментира и Огнян Донев от КРИБ.

Според него, ако се създадат възможности бизнесът да работи "нормално в нормална икономическа среда", ще се инвестира, ще се създават работни места и ще се подобри благосъстоянието на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase