Председател на временната комисия е Христо Бисеров от ДПС. Снимка: Булфото, архив

Специализираната дирекция "Оперативни технически операции" /СДОТО/ да бъде извадена от МВР и да бъде обособена в агенция към Министерския съвет - Държавна агенция "Технически операции" /ДАТО/. Това предвиждат промени в Закона за специалните разузнавателни средства /СРС/, които временната комисия по правни въпроси прие на първо четене. Измененията са внесени от депутати от "Коалиция за България" и ДПС.

Председателят на новата агенция ще се избира от Народното събрание по предложение на премиера. Предвидено е мандатът му да е четири години.

С промените се предлага да бъде въведен механизъм за контрол на прилагането на СРС чрез бюджета. Предвидено е осигуряването и прилагането на специални разузнавателни средства от ДАТО за всеки конкретен случай да се осигурява финансово от органа, който е заявил искане за тяхното използване.

Възстановява се Националното бюро за контрол на СРС като независим и действен контрол над цялата дейност по прилагането на специални разузнавателни средства. Националното бюро ще се състои от петима членове, които ще се избират от Народното събрание и ще имат мандат пет години.

Ежегодно до 31 май то ще внася доклад в Народното събрание за своята дейност и състоянието на сектора, включително и за това как се спазват и защитават правата и свободите на гражданите срещу незаконно използване на СРС.

Нов момент в закона е въвеждането за първи път на механизъм на контрол чрез бюджета. Предвижда се закрепването на принципа на финансовата обвързаност. Идеята е заявителите на СРС чрез своя бюджет да осигуряват финансово всеки отделен случай на прилагане на СРС от ДАТО, щом са преценили, че е нужно и са го поискали. Така ще бъде ясно кой за какви разходи носи отговорност и дали тези разходи са били поне относително ефективни, смятат вносителите.

ДАТО ще е правоприемник на всички активи и пасиви на СДОТО заедно с материална база и техника, а така също и на информационния фонд и архива. Целият личен състав и всички служебни и трудови взаимоотношения, изцяло запазени, ще се прехвърлят в новата агенция.

Към мотивите на вносителите е записано, че основна цел на промените е да се пресече безконтролното подслушване и проследяване, да се сложи край на възможностите за престъпна злоупотреба с власт и да се възстанови и доизгради ефективен и незаобиколим контрол.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase