Снимка: архив, Булфото

БСП настоява правителството да направи точна преценка и увеличението на обезщетението за отглеждане на дете да стане възможно най- скоро.

"Би било хубаво, ако се намери възможност още от 1 юли да стане увеличението на 310 лева", обяви депутатът Янаки Стоилов, макар че предложението на БСП е обезщетението за отглеждане на малко дете да нарасне от 240 на 310 лева от 1 октомври.

Стоилов допълни, че левицата настоява още детските надбавки да се увеличат на 50-60 лева.

По думите на зам.-председателя на БСП ще се търси и възможност да се разшири кръгът на семействата, които имат право на такива помощи.

Още по темата

"Тези промени най-вероятно ще действат от началото на следващата бюджетна година", заяви Стоилов.

Според него трябва да се направят и законови промени, които да помогнат на хората, на които не им достига две години трудов стаж, за да се пенсионират - да могат да го направят.

Левият депутат коментира и препоръката на ЕК България да продължи поетапното вдигане на възрастта за пенсиониране.

Препоръките не са задължителни и не трябва да се следват сляпо, отсече той.

БСП планира в следващите дни да се внесат и други законодателни промени, обяви депутатът.

Закон за насърчаване на заетостта планира да внесе БСП, които ще даде възможност на хората, които завършват образование, да търсят работа или да получат квалификация.

"Ще има стимули за работодателите, които назначават младите хора", обясни Стоилов.

По неговите думи този законопрект е обвързан с т.нар. "младежка гаранция", а това може да стане, като държавата поеме част от средствата за осигуряване на наетите лица.

"В областта на селското стопанство ние поехме редица ангажименти", припомни Янаки Стоилов и обясни, че по инициатива на "Коалиция за България" ще се направят промени в Закона за арендата, което ще гарантира минимална рента, която трябва да получават собствениците в зависимост от региона.

По думите му по този начин ще се намали неравнопоставеността спрямо големите арендатори.

Зам.-председателят на БСП пое ангажимент още веднъж да се направи всичко необходимо, за да не се допуска повишаване на цената на тока.

Според Стоилов това може да стане чрез ребалансиране на енергийния сектор и чрез намаляване на загубите.

"Училището е българско, официалният език е български, изучаването на майчин език трябва да става чрез избираема подготовка", заяви от своя страна Дора Янкова, която защити позицията на образователната министърка Анелия Клисарова, която сутринта обясни, че майчиният език ще остане със статут на избираем предмет и няма да става задължителен.

Dnes.bg припомня, че подновеният диалог по въпроса за изучаването на майчин език бе предизвикан от изказване на министъра на спорта Марияна Георгиева по време на предизборната кампания.

В него тя заяви, че редом до учебника за българския език трябва да има учебник и на майчин език, а само преди дни потвърди, че не се отказва от думите си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase