Снимка: архив, Reuters

АЕЦ „Белене“ ще реши съдбата на новото правителство в България, се твърди в публикация на сайта news.mail.ru.

В материала се припомня, че бившият премиер Бойко Борисов подаде оставка заради нарастването на цената на електроенергията и масовите протести, а новият премиер Пламен Орешарски заяви веднага след назначаването си, че проектът АЕЦ „Белене“ може да бъде размразен след проучване на икономическата му целесъобразност.

Целесъобразна ли е или не евтината атомна енергия за българите е риторичен въпрос. Затова пък е съществен друг въпрос: какво ще стане с иска за 1,25 милиарда евро на руснаците към българската НЕК, се казва в материала.

Цитирана е професор Нина Дюлгерова от Варненския свободен университет, която отбелязва, че всяко решение, свързано с енергийни проекти на България с Русия, носи политически характер. Тя пояснява, че политическото решение подразбира политическа воля за започване на изграждането на АЕЦ-а. Тя е убедена, че е необходимо това да бъде направено. Животът показва, че без нова АЕЦ, а може би и без нефтопровода „Бургас-Александруполис“ България няма да мине. Работещата вече 40 години АЕЦ „Козлодуй“ фактически представлява фундамента на енергийната сигурност на страната. Новият АЕЦ е допълнителен източник на евтина енергия, надежден финансов ресурси, възможност страната да се превърне в износител за съседните страни, пише в публикацията. 

Според Дюлгерова в България има сериозно енергийно лоби, което се обявява както „за“, така и „против“ проекта, както и по въпроса за неговия изпълнител.

Тя смята също така, че проблемите на енергетиката, отношението към руските проекти до голяма степен определят устойчивостта на всяко българско правителство.

Дюлгерова прогнозира завръщане към руския проект за изграждане на АЕЦ „Белене“, а след това и прокарване на петролопровода „Бургас-Александруполис“ в случай на нарастване на напрежението в Сирия и усложняване на доставките на енергоносители от Персийския залив за Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase