Снимка: Булфото
fallback

Бившият вътрешен министър от БСП Румен Петков твърди, че сливането на ГДБОП в ДАНС не е добра идея, "защото създавайки две структури с полицейски и оперативни функции, ще направим лоша услуга на сигурността в държавата".

"Преди пет години, председателят Сергей Станишев мотивира създаването на ДАНС, с необходимостта от една информационно-аналитична структура независима от МВР.

Днес на тази структура не просто прилепваме Дирекцията за борба с организираната престъпност, а даваме полицейски и оперативни функции, тоест създаваме две структури с полицейски и оперативни функции", обясни той мотивите си пред "Фокус".

Oще по темата

Петков е категоричен, че е привърженик на радикални и сериозни структурни промени – бързи, но не прибързани.

"Аз съм върл противник на прибързаните, немотивирани в професионалния състав и немотивирани в обществото промени.

В случая нещо, което е дълбоко смущаващо е, че се внасят в Народното събрание промени, които не са обсъждани в специализираните звена на моята партия, на Националния партиен съвет на БСП, и за първи път от 1990 година насам, това е нещо, което и Тодор Живков не би си позволил - не са обсъждани в парламентарната група. Това е тежък прецедент", посочи той.

Румен Петков обясни още, че е бил на конференция по борбата с наркотиците в Рим и е разговарял с експерти на БСП, които са с много тежък авторитет в системата на сигурността като цяло.

"С тях никой не го е консултирал, една част от депутатите са изненадани. Това е първият принципен въпрос за подхода, той смущава и нещо повече, той няма нищо общо с утвърдените демократични процедури в партията.

Второ, не е консултирана професионалната общност. Аз съм правил много сериозни, радикални промени в Закона за МВР, но те бяха обект на обсъждане повече от шест месеца в професионалния състав", завърши той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

123

преди 11 години

Има нещо гнило тук щом в БСП се гризат публично относно тези службички.По вероятното е,че някои в БСП са сгазили лука и се чудят как да се измъкнат чисти от кашата.

37

дочо

преди 11 години

За първи път ми е драго, че не са се съобразили с мнението на професионалите по сигурността в БСП и са дейставли радикално- този тумор, в който Флоров, Цветанов и ББ превърнаха ГДБОП, трябва да бъде изрязан, но за да не я закрият я вливат в ДАНС докато тече санитарно-карантинния период! Поздравления за нетрадиционното, но правилно решение на новото правителство!

36

Г. Николов

преди 11 години

Не знам какво да кажа .......Румен Петков за мен е авторитет. Как е възможно тези неща да не са консултирани в комисиите на БСП дори, да не говорим в комисиите на НС.

fallback