Пламен Орешарски Снимка: БТА
fallback

Кандидатът за премиер Пламен Орешарски предложи друга номинация за министър в Министерството на инвестиционното проектиране.  Новата структура ще бъде оглавена от Иван Данов вместо от Калин Тихолов заради обществената реакция по скандала "Дюнигейт", съобщи Орешарски при срещата си с президента Росен Плевнелиев, на която представи състава и структурата на кабинета, който предлага.

Все пак Орешарски изрази увереност в качествата на Тихолов, но посочи, че реагира своевременно. Иван Данов има сходен професионален профил и също е с академична кариера в УАСГ, каза той.

Новото министерство се роди в резултат на нашите предварителни анализи, че един от най-слабите ни в момента в средносрочен, а и в малко по-дългосрочен план е отсъствието на проекти в напреднала степен, по които да усвояваме безпрепятствено и европейските фондове, каза той.

Оттеглянето на Тихолов е заради забърканото му име в скандала "Дюнигейт", който се разрази в началото на тази година и заради който Европейската комисия започна наказателна процедура срещу България.

Орешарски призна пред президента, че на по-ранни етапи си е представял повече промени в структурата на Министерския съвет, но е надделяло разбирането, че в някои от секторите в момента административните размествания и структурните промени няма да бъдат удачни.

Oще по темата

С оглед на доста критичното състояние на някои сектори, сигурно и вие се досещате, че визирам енергетиката най-вече, затова предпочетох там да започнем с работа по същество, а не със структурни размествания, каза Орешарски. По тази причина Министерството на икономиката и енергетиката ще се запази, като туризмът ще бъде отделна агенция. Орешарски напомни, че в миналото съществуваше такава практика, която според него е по-добра.

Той аргументира оставането на енергетиката в състава на министерството с това да може веднага, без никакви сътресения да започне работата по плановете за стабилизиране и известно ребалансиране на сектора.

По думите му крайната цел в краткосрочен план е да не бъде допуснато увеличение на цени поне до преглед на методиката, по която те се определят.

След упорита работа бихме могли да стигнем и до по-добри резултати, уверен е кандидатът за премиер.

Според Орешарски в Министерство на младежта и спорта по-добре могат да се съчетаят тези политики.

Той посочи, че предложената за вицепремиер Зинаида Златанова във висока степен отговаря като профил на работата, която ще й се възложи.

Срещата продължи около 20 минути. След нея президентът Росен Плевнелиев съобщи, че e подписал указ, с който предлага Народното събрание да избере Пламен Орешарски за министър-председател.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

71

антон

преди 10 години

Сложете *** на мястото на Тихолов и всичко ще си дойде на мястото си!

70

Историк

преди 10 години

В холдинга влиза и известната фирма Биндер от скандала Батко и Братко. Биндер е на Емил Георгиев, който спечели поръчка от пътната агенция, докато тя се оглавяваше от брат му Веселин Георгиев. Заради скандала през 2008 г. Брюксел спря парите за България от еврофондовете. Миналата година на Веселин Георгиев най-накрая бе повдигнато обвинение за това, че е облагодетелствал фирмите на двамата си братя Емил и Бойко Георгиеви с поръчки за стотици милиони лева.Тера груп е била сред фирмите фавори на властта от някогашния обръч на Гагаузов (бившият министър на регионалното развитие в ка

69

Историк

преди 10 години

Новата номинация за министър на инвестиционното проектиране на мястото на предложение министър Дюнигейт Калин Тихолов, също се оказа свързан със смущаващи фирми, съобщи Биволъ.Архитект Иван Данов, който е делял един кабинет с Тихолов в архитектурния университет в София, е в управлението на няколко фирми, сред които Тера груп АД и Аса проджект, показват фирмените регистри.Тера Груп е част от едноименен холдинг, собственост на Динко Пенев съдружник на Данов. В холдинга влизат множество фирми с разнородни дейности строителство, инвестиции във възобновяема енергия, медии.

fallback