Снимка: БТА
fallback

"ВМРО не разглежда тези разговори като консултации. Този проектокабинет няма политическата ни подкрепа. Участието на ДПС в него за нас е незаобиколим фактор", обяви Ангел Джамбазки, зам.-председател на ВМРО.

По неговите думи избирателите са отредили на формацията му ролята на опозиция и това ще остане така.

Това стана ясно днес на срещата на националистическата организация с номинирания за премиер Пламен Орешарски и с представители на "Коалиция за България".

Днес от левицата провеждат пореден кръг от срещи с извънпарламентарни партии по въпросите за приоритетите на програмния кабинет.

"Ще разчитам на градивна критика", обясни Орешарски. Той изрази надежда, че по важни въпроси ще се търси национално съгласие. Самият номиниран за премиер обясни, че в програмите на двете партии има общи неща, но акцентите са различни.

Лидерът на левицата Сергей Станишев също намери близост в позициите на двете формации по въпроси като референдумите, АЕЦ "Белене" и т.н.

"Има и теми, които ни разделят", съгласи се обаче той.

Искрен Веселинов, зам.-председател на ВМРО, обясни, че все пак е похвално желанието на номинирания за премиер Пламен Орешарски да се срещне с различни представители на политически сили.

ВМРО ще настояват за пълна ревизия на управлението и сделките с публична собственост на правителството на Иван Костов, тройната коалиция и кабинета на Бойко Борисов. От националистическата формация искат още да се извадят на светло и да бъдат преразгледани концесионните и приватизационни сделки.

ВМРО искат още да се развалят договорите с ЕРП-тата и концесията на "Софийска вода".

"Моята партия няма нищо против ревизия на приватизационните сделки", обясни на свой ред лидерът на БСП Сергей Станишев.

Хората на Красимир Каракачанов, който обаче не присъстваше на днешната среща, искат още да се наложат "коректни условия за подкрепа на членството на Македония и Сърбия в ЕС".

ВМРО са категорични още, че трябва да се запази плоският данък за физическите лица и да се въведе необлагаем минимум в размер на минималната заплата за всяко дете в семейство.

Националистите искат още административна реформа – намаляване на броя на агенциите и министерствата – до 10 на брой, по-ефективна работа на митниците, пресичане на контрабандата и повишаване на събираемостта.

ВМРО отбелязват като свои приоритети и приобщаване на ромската общност, спиране на "етнизирането", защита на българското производство.

На фона на желанието за намаляване на броя на министерствата се откроява желанието на ВМРО да се създаде отделно ведомство, което да се занимава с въпросите на демографията, българите в чужбина и младите хора, както и изготвяне на демографска стратегия.

От БСП обаче обясниха, че засега не се планират сериозни структурни промени в администрацията.

Според ВМРО, ако не се решат демографските проблеми, няма да може да се реши нито един друг проблем.

Юлиан Ангелов, организационен секретар на партията, настоя още външната ни политика да бъде съсредоточена в съседните страни, защото там в момента живеели голяма част от сънародниците ни.

Сергей Станишев се съгласи с тезата, че външната политика на страната ни трябва приоритетно да се насочи към региона и коментира, че е необходима нова демографска политика, "за да може България да оцелее".

Веднага след срещата с войводите червените очакваха разговори с "Атака", за които обаче беше обявено, че няма да се състоят и следобедното им рандеву се провали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Mиткo

преди 10 години

Каракачанов в коя трърде отдалечена (според Станишев) офшорна зона е отишъл да прехвърля и прикрива тайни банкови сметки?

46

ДАРДАМАНА

преди 10 години

ТОВА АКО СА ВОЕВОДИ НА МАГАРЕТО *** Е БУРИЯ ЕДИН ФАИТОН ПОСЕРИЧИ Н ИШТО ПОВЕЧЕ НО СЕ МИСЛЯТ ЗА ВЕЛИКИ

45

До 42 един друг

преди 10 години

42 ти май не разбираш нещо.6 от тези 7бяха на дпс и бсп и тъй като ти много умния не можеш да разбереш аз ще ти обясня.120 - 6 =114 за да имат 118 от къде са тези 4 гласа.

fallback