Снимка: Reuters

Общ преглед

Толкова много работа ни чака, че нямаме време за разтакаване и спорове. Грешките вече са направени, а тяхното преодоляване не търпи отлагане, заяви Стефан Данаилов от „Коалиция за България“, който откри първото заседание на 42-то Народно събрание. Данаилов е най-възрастният депутат в парламента и по традиция удари парламентарния звънец.

Той изрази надеждата да е „добър орисник за бъдещето на нашата съвместна работа“. За мен е голяма чест и радост да говоря пред вас в навечерието на най-светлия празник – Деня  на славянската писменост и на българската просвета и култура, каза Данаилов.

Той изрази увереност, че мъдростта на народа ще помогне „да обединим мислите си в името на възраждането на неговото заслужено самочувствие“. Трудното раждане на този парламент доказва, че сме занемарили много от принципите на така жадуваната демокрация, посочи той.

Ние всички отговаряме не само за това, което вършим, но и за това, което не вършим, отговаряме за възстановяване на общественото равновесие най-вече пред тези, които излязоха на площадите, за да извикат с пълен глас, че са загубили доверие въобще в демокрацията, каза още той в словото си пред депутатите.

Стефан Данаилов призова за преодоляване на политическото противопоставяне в името на „един по-добър ден за България“. Много хора очакват от нас промяната, която им обещахме, посочи той.

Народните представители положиха клетва. В пленарна зала прозвучаха химните на България и на Европейския съюз. По време на химна на ЕС депутатите от "Атака" седнаха на депутатските банки.

На тържественото откриване на първото заседание на парламента присъстват президентът Росен Плевнелиев, всички министри от служебния кабинет заедно с министър-председателя Марин Райков, патриарх Неофит, главният мюфтия Мустафа Хаджи, председателят на ЦИК Красимира Медарова, посланици и магистрати.

Точно в 09.56 минути президентът Росен Плевнелиев влезе в Народното събрание на фона на скандиранията на десетина протестиращи. Те се бяха събрали около 40 минути преди началото на днешното първо заседание на 42-рото НС.

Те скандираха: “Фалшиви депутати с фалшиви бюлетини“ и други антипартийни лозунги. Сред групата се отличи Ивайло Франц, който “превзе“ залата за пресконференции в изборната нощ.

В парламента днес дойдоха и видни депутати от последните години. Румен Овчаров, който този път не попадна в листите на левицата, се разхождаше във видимо добро настроение. Малко преди 10 часа от главния вход влезе и експредседателят на НС Огнян Герджиков.

В залата по време на клетвата бяха председателят на ВКС Лазар Груев и конституционният съдия Анастас Анастасов, който беше зам.-председател на 41-вото НС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар