Сергей Станишев. Снимка: архив, БулФото

Ситуацията в България е толкова тежка, че всякакви политически игрички, които ГЕРБ играе, са безотговорни, заяви председателят на БСП Сергей Станишев пред bTV.  Абсурдно е тези, които правиха изборите, да искат касиране на изборите, защото не им се връзват сметките, това е безочие, заяви Станишев.

Хората не ги интересуват политически игри и баланси, искат да се решават проблемите им, посочи той и допълни, че това е същността на плана „Орешарски“ за извеждане на България от кризата. Станишев съобщи, че засега не са водени разговори нито с ДПС, нито с „Атака“ за правителство. Той посочи, че пазарлъци няма да бъдат водени.

Няма възможност за увеличаване на минималната работна заплата до края на 2013 г., категоричен бе лидерът на БСП. Той не изрази категорично мнение за съдбата на плоския данък при евентуално управление на левицата с подкрепата на ДПС.„Имаме разминаване с ДПС, които защитават сегашната ситуация,” призна Станишев.

Оставането на плоския данък бе и условието, което лидерът на ДПС Лютви Местан постави на номинирания за премиер Пламен Орешарски за подкрепа от парламентарната група на Движението.

„Данъчната система в България е добра и имаме ниски данъци. При ГЕРБ се увеличиха акцизите, но намаля събираемостта. Контрабандата беше пусната по широки магистрали с политическо покровителство,” заяви Станишев.

„Това, което ГЕРБ правят, е сценарий за дестабилизация, за да останат на власт, за да замитат следи и да не носят отговорност“, каза той по отношение на искането за касиране на изборите. Лидерът на БСП отбеляза и позицията на юристи, според които няма основание за касиране. „Не се съмнявам, че КС ще бъде подложен на натиск и вярвам, че това изпитание КС ще реши по съвест и по право, иначе би било катастрофа за страната“, каза още Станишев. Той изрази очакването си прокуратурата да доведе нещата докрай по случая с незаконните бюлетини и да стане ясно кой е поръчителят.

Председателят на БСП представи част от ключовите мерки за управлението на страната в три посоки – за хората, за бизнеса и за държавността.  Станишев изтъкна, че ще се търси възможност да не се увеличава цената на тока от юли. Друга спешна мярка е увеличаването на  помощта за първокласниците и въвеждането на две тарифи за цената на тока. Според лидера на социалистите също така е важно повече хора да получават енергийни помощи. По отношение на бизнеса Станишев акцентира върху подкрепата за икономиката и фирмите, откриването на работни места, реиндустриализацията на България.

Председателят на БСП изтъкна, че трябва да има конкретен график за разплащането на държавата, както и да се разработят антимонополни мерки. Специално за държавността Станишев коментира, че е необходимо преформулиране на задачите на МВР. „Сигурността  е основна функция на държавата, а нея я няма. ГЕРБ се провалиха“, каза Станишев и подчерта, че трябва да се възстанови балансът между МВР и ДАНС. Лидерът на БСП добави още, че се предвижда създаването на форум - отговорен парламент за диалог с гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase