Снимка: Булфото

Пред Висшия съдебен съвет стои сериозна задача да промени цялостната организация на работата на съдебната система, насочена към прилагането на принципа на случайния подбор. Това каза ръководителят на Центъра на неправителствените организации в Разград Георги Милков пред БТА. Специалистът обобщи  изводите от доклада на организацията за случайното разпределение на делата в съда.

Програмата за случайно разпределение на делата в съда не е достатъчно съвършена, не гарантира прозрачност и ненамеса на човешки фактор, е едно от заключенията на доклада по проблема. Според него прилагането на принципа на случайния подбор е формално и противоречиво, което не постига очаквания ефект за сериозен антикорупционен механизъм.

По мнението на експертите трябва да се подобри интегритета между деловодните програми и софтуера за електронно разпределение на делата, като това да става с един за цялата правосъдна система компютърен продукт. Висшият съдебен съвет в предишния си състав е отговорен за странното мултиплициране на четири програми за случайно разпределение на дела, каза Милков. Водили сме поредица от разговори, за да разберем причините за наличието на повече от една програма и защо ВСС е одобрил всички за ползване, допълни той.

Две от програмите са подарени от САЩ и ЕС и според условията е трябвало да се използват през следващите пет години. Никой от членовете на ВСС не можа да обясни защо съветът е създал нова, трета програма със същата цел. Без да коментираме финансовото измерение на начинанието, странно е да се създава нова дублираща програма, след като има налични поне две и те се използват безплатно, анализира докладът.

Според Милков създадената нова програма от ВСС /Law Choice/ не превъзхожда технологично подарените продукти и отстъпва по качество. Според нас слабост на програмата Law Choice е, че липсва механизъм за нейното развитие.

Анализът твърди, че съществува бутон "протокол наword" в продукта Law Choice, като това е възможност за техническа манипулация на протокола за избор на съдия. Освен това липсва надежден механизъм за наблюдение и контрол на процеса, като в момента не се следи електронния архив.

Няма централен сървър за архивиране на базата данни от всички органи на съдебната власт, където се извършва случайно разпределение на съдебни дела, преписки и книжа. За това настойчиво предлагаме на Висшия съдебен съвет да организира независима експертиза от външни специалисти, които да оценят всички използвани в момента програмни продукти за случайно разпределение. Експертизата трябва да анализира сключените договори за финансиране на всеки продукт, договорите за дарения, финансова стойност, разпространение, заплаща ли се такса за ползване, постигнати резултати, ефект.

Според нас е необходимо ВСС да осигури пълна съвместимост на общата програма за случайно разпределение на съдебните дела с програмите на регистратурите, за да се подобри интегритета, както и да се избегнат грешки и рискове от манипулация, посочи Георги Милков.

По думите му Висшият съдебен съвет трябва да осигури централизирано съхранение на базата данни за случайното разпределение на делата, преписките и книжата, постъпили в съда, прокуратурата и следствените звена. А опитите за манипулация и заобикаляне на принципа за случайния подбор да се разследват и наказват строго.

Неправителствената организация настоява Висшият съдебен съвет да задължи административните ръководители да извършват допълнителни проверки относно спазването на принципа за случайно разпределение на делата на всеки шест месеца.

Освен това, според Милков, е наложително Висшият съдебен съвет и Инспекторатът към него да приемат план за проверки на всички нива в съдилищата до края на 2013 г.

Проверката може да се планира по апелативни райони, за да се балансират ресурсите и да има предвидимост. Нужна е и бърза ревизия в органите на прокуратурата от апелативно до районно ниво, като се включат Националната следствена служба, военните прокуратури и новосъздадените две специализирани прокуратури.

За последните пет години не са забелязани действия на ВСС, които да показват развитие по темата за случайното разпределение на делата в съда. Независимо от проявената активност на неправителствения сектор, предишният състав на ВСС не реализира нито една от препоръките. Новоизбраният ВСС е планирал сериозни мерки по темата, но засега те са в подготвителна фаза или не са започнали, каза Георги Милков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase