Христо Бисеров. Снимка: БТА

От мандатоносителя ще зависи дали ще бъде намерен баланс за съставянето на надпартийно правителство, тъй като обществото има нужда от него. Така зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров коментира пред TV7 въпроса дали ДПС и Атака ще намерят общ език в парламента.

За съставяне на надпартийно правителство обаче ДПС няма да се коалира с ГЕРБ, категоричен беше той и препоръча от бившите управляващи „да не си губят времето и да търсят представители на ДПС”. От партията заявяват, че изборните резултати означават, че еднопартийният модел на бившите управляващи е отхвърлен.

Още по темата
Бисеров смята, че е най-добре новото коалиционно правителство да бъде съставено с мандата на БСП. Все пак препоръката му е първо да бъдат определени програмите, сроковете за действие и тогава състава на правителството.

Припомняме, че в конференцията в изборната нощ лидерът на ДПС Лютви Местан обяви, че с Атака имат не просто политически различия, а ги дели „ценностен разлом”. Това постави под въпрос съставянето на коалиционно правителство, тъй като според първите резултатите депутатите на БСП и ДПС в 42-то Народно събрание няма да имат мнозинство.

Темата възможно ли е правителство, в чийто състав влизат и ДПС, и Атака, коментираха и социолозите. В ефира на ТВ 7 Андрей Райчев обясни, че държавата в момента е много нестабилна и трябва да бъде реагирано бързо. По тази причина не е невъзможно да бъде намерен общ език между двете формации, макар и балансът на интересите ще бъде изключително трудна задача за номинирания премиер Пламен Орешарски.

Още новини от България вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase