Лидерът на ДПС Лютви Местан. Снимка: Булфото, архив
fallback

Районната избирателна комисия в Сливен реши да състави акт за административно нарушение на председателя на ДПС Лютви Местан за това, че е водил агитация на турски език.

Това съобщи на сайта си РИК. Нарушението е извършено в котленското село Ябланово по време на събора "Герлово пее и разказва" на 5 май. С това е нарушена норма по член 133, алинея 2 от Избирателния кодекс, която гласи, че предизборната кампания се води на български език.

Oще по темата

Акт е бил съставен и на кмета на селото Джемал Чобан, който е използвал безплатно за целите на предизборната кампания на партията ДПС публичен ресурс в нарушение на забраната по член 152 от алинея 3 от Изборния кодекс.

Съборът е бил финансиран от община Котел като част от културния календар на общината. Чобан също е водил предизборна агитация на турски език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

170

Анонимен

преди 11 години

за нас е по-хубаво да спечели АТАКА,да се освободим от българско робство,но един ден ще се освободим от тоя мързелив народ!На другите избори ДПС няма да е силна,и вече съм се ориентирал към новата турска партия на Касим Дал

169

Анонимен

преди 11 години

Ако продължават така другарите от ДС, след изборите ще се налагат санкции за говоене на български език!

168

Иван

преди 11 години

А според мен много добър ход от страна на Местан. Знаел е много добре, че ще бъде наказан за това си действие. По този начин стяга редиците си. Ей сега, дори да има разни, размътени мозъци с турско самосъзнание, които са нямали желание да гласуват ще идат към урните... напук... Защото не им дават да си говорят свободно на "майчиния" им език...

fallback