Снимка: архив, Булфото

Паралелното преброяване ще има превантивен ефект, а целта му е опазване на демократичния процес, заяви в ефира на bTV Кристиян Вигенин, европейски депутат, избран от листата на БСП.

Вигенин обясни, че за подписването на споразумението за паралелно преброяване са били поканени парламентарно представени партии и "България за гражданите", която е сочена, че може да влезе в Народното събрание.

"Ако вярвахме, че ГЕРБ има намерение да проведе честни избори, нямаше да правим това паралелно преброяване", коментира още той на въпрос защо ГЕРБ не била поканена.

Споразумението обаче е само за деня на изборите и е силен сигнал за избирателите, че партии от различни части на политическия спектър подписват подобна договорка, която да опази демокрацията. Вигенин обаче нарече спекулации, че подобен документ "подготвя почвата" за бъдещо коалиционно правителство.

Още по темата
Припомняме, че вчера пет партии се разбраха за паралелно преброяване на резултатите от изборите на 12 май. Това ще бъде извършено от австрийската компания SORA. "Имали сме подобни поръчки от медии в Австрия", коментира управляващият сътрудник в SORA Гюнтер Огрис.

Той допълни, че е очевидно, че в страната в момента има силно недоверие за изборите. В Австрия няма съмнения за прозрачността на демократичния процес и никога SORA не е работила паралелно с местната избирателна комисия, за да установи има ли грешки.

На опасенията, че резултатите на SORA ще бъдат различни от тези на избирателната комисия, Огрис отвърна, че техните документи и извадките от протоколите ще бъдат публично и всеки може да провери откъде идват разминаванията.

Още новини от България вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase