Марин Райков. Снимка: БТА

Служебното правителство не е вземало решение за избор на изтребители за армията. Кабинетът обаче не е бил изненадан от изявлението на президента Росен Плевнелиев след парада за 6 май, който каза, че според предварителни разчети можем да си позволим 9-10 и напомни някои от вариантите: употребявани Ф-16 или машини от европейски производители - "Грипен" или "Юрофайтър" - употребявани или нови.

Премиерът Марин Райков заяви, че всички изявления по темата са плод на „задълбочен анализ“ на нуждите на армията и на финансовите възможности.

В рамките на следващите три месеца ще поискаме оферти от съответни производители, които няма да бъдат правно ангажиращи, обясни премиерът, според когото това е добра първа стъпка. Райков е категоричен, че модернизацията на армията няма алтернатива заради ангажиментите ни в НАТО и заради националната сигурност.

Финансовият министър Калин Христов съобщи, че не имало решение на Министерския съвет за избор на конкретен изтребител или доставчик. Довършваме процедурата, до края на месеца се дефинират условията, на които трябва да отговаря един изтребител, за да отговаря на стандартите на Българската армия и на ангажиментите, които имаме към НАТО и сигурността. След това започва процедурата за подаване на юридически необвързващи оферти от страна на производители, посочи Христов.

Още по темата

Премиерът е доволен от работата на шефа на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов и той ще остане на поста.

Нито аз, нито министър Василев сме имали в който и да било момент намерение да го уволняваме, увери министър-председателят. Според него на този етап Николов изпълнява задълженията си „по задоволителен начин“. Не разглеждам опцията за неговото отстраняване, уволняване или каквито и да било други мерки срещу него, заяви Райков.

Няма да бъдат обявени конкретните суми, които всяко дружество държи в банки, нито за кои финансови институции става въпрос, каза още премиерът, след като миналата седмица правителството обяви, че 54 % от парите на държавните дружества са в една банка и обеща в скоро време да бъдат в сила нови правила, за да се промени тази концентрация. Райков се аргументира, че обявяването на тази информация противоречи на банковата тайна.

На 15 април е изпратен вторият работен вариант на партньорски договор с Европейския съюз. В края на май предстои среща в България с представители на ЕК, за да се обменят виждания по него.

Не е изключено по него да продължи да работи и следващото правителство, за да може да бъде подписан в разумен срок. Надявам се подписването да стане най-късно през есента, за да може в оперативни темпове да пристъпим към усвояване на съответните средства, каза премиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase