Марин Райков. Снимка: Булфото

България да подготвя кадри отсега за българското председателство на Европейския съюз през 2018-а, поръчва премиерът Марин Райков на министрите в началото на днешното заседание на правителството.

На пръв поглед става дума за събитие, което е отдалечено във времето, но се страхувам, че започваме да губим темпо като държава, разяснява той.

България ще председателства ЕС през втората половина на 2018 година. В Тройката с нас ще бъдат Естония и Австрия.

Служебният премиер е категоричен, че България ще има амбицията да направи едно успешно председателство. Ще бъдем в Тройката, преди да поемем самото председателство, следователно ще трябва обективно шест месеца преди това да имаме стройно функционираща система от кадри, които да могат действително да изпълнят очакванията. Не говорим за България, говорим за целия ЕС, напомня той.

Райков заявява, че подготовката на кадри за българското председателство трябва да започне максимално бързо, защото броят им „сега-засега“ е силно недостатъчен.

„Тези министерства, които имат свои представители в Брюксел, трябва да направят всичко възможно хората в Брюксел да бъдат ротирани максимално динамично, за да може да се увеличи броят на тези, които имат натрупани експертиза, умения, понятия за механизмите на функциониране на съответните европейски институции. Това предполага да не стоят в Брюксел хора, които са пет-шест или повече години, поръчва Райков.

По думите му ротирането на служителите в Постоянното представителство е от съществено значение. Затова премиерът моли всяко от министерствата, които имат свои представители в Постоянното представителство, да си разработи собствена програма и визия за начина, по който ще формира кадри за 2018-а година.

„Нямаме време, не се формират кадри за две години, когато става дума за едно председателство“, категоричен е той.

Премиерът поздрави министрите с „Христос Воскресе“ и им пожела „енергия и неотслабващ стремеж за реализация на това, което от първия ден правим като правителство".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase