Росен Плевнелиев. Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев е категоричен, че трябва да се стигне докрай по скандала с подслушванията и да се носи отговорност.

"Като президент категорично подкрепям усилията на институциите - трябва да се стигне докрай. Не може повече да
заливаме българските граждани със скандали, "бръмбари" и СРС-та. След като сме започнали, ще стигнем докрай", уверен е държавният глава.

Така той за първи път коментира разпространените вчера аудиозаписи с разговор между бившия премиер Бойко Борисов, бившия земеделски министър Мирослав Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов,
който в петък подаде оставка.

На въпрос не го ли притеснява това, което се говори в записите, президентът каза, че първо трябва да се докаже, че тези записи са автентични, и второ, след това трябва компетентните институции да проверят дали няма предпоставки за повдигане на обвинение.

Запитан притеснява ли се, че могат да излязат записи, в които и той е участник, държавният глава каза, че милиони български граждани говорят в момента кой кого и защо е подслушвал или може да подслушва.

Още по темата
 „Бизнесмените се притесняват, че ги подслушват. Обикновените хора отиват в заведение и слагат телефоните настрани. Всеки в тази държава започва наистина истински да се притеснява от това кой какво и защо прави с тези прословути СРС-та. Стига вече. Не е нормална тази ситуация и не е нормално тя винаги да се случва преди избори“, отсече Плевнелиев.

Държавният глава каза, че е човек, който вярва в институциите и в тяхната компетентност. Плевнелиев посочи, че
служебното правителство е развързало ръцете на прокуратурата и на всички компетентни органи и заяви, че очаква бързи, адекватни действия и призова този път наистина да се стигне докрай.

Президентът Плевнелиев счита, че сроковете, които са обявени от прокуратурата за проверката, са приемливи за него и за българските граждани. Той допълни, че прокуратурата е действала бързо и адекватно досега.

Ще следим внимателно резултатите, от една страна, е важно да се види автентичността на тези записи, от друга гледна точка обаче трябва да се погледне категорично по-надълбоко - има ли предпоставки за престъпление и ако има такива, да се стигне докрай, заяви Росен Плевнелиев.

Той очаква от следващото НС веднъж завинаги да вземе  законодателна инициатива и веднъж завинаги да се приключи с предпоставките за незаконно подслушване.

Ако се окаже, че по времето на служебното правителство нерегламентирано са насочвани СРС-та, ще се носи отговорност, закани се още президентът и дабави, че вярва на вътрешния министър Петя Първанова.

Плевнелиев заяви, че по времето на служебното правителство не са насочвани СРС-та срещу посочените лица от изтеклите записи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase