Снимка: архив, Булфото

Около една трета от хората, които биха подкрепили ГЕРБ, сега са в силно колебание дали да го направят, заяви социологът от "Сова Харис" Васил Тончев по повод изявлението на бившия земеделски министър Мирослав Найденов, че всички министри от кабинета "Борисов" са били подслушвани.

Ние правихме изследване, експресно в големите градове на България, ден преди това. Големите градове бяха място, което беше и си остава бастионът на ГЕРБ, те оттам получават голямата си подкрепа, там подкрепата им е около 30 процента. Ако говорим за картината преди скандала, оттам натежаваше техният вот. И това, което виждаме от това изследване, е, че около една трета от хората, които биха подкрепили ГЕРБ, сега са в силно колебание дали да го направят, каза Тончев пред БНТ.

Още по темата
По думите му в обществото ни нямаше съмнения, че се е подслушвало нерегламентирано. Но това, което описа господин Найденов вчера, показа други мащаби на явлението, показа, че е ситуация от типа "Биг Брадър", допълни Васил Тончев. И Тончев, и социологът от Центъра за анализи и маркетинг Юлий Павлов смятат, че това не може да няма отражение в обществото.

Според Павлов въпросът е върху кои точно избиратели това ще даде по-силно отражение. Той смята, че това няма да се отрази върху „твърдите ядра“. Те са твърдо решили да гласуват за избраната от тях политическа сила и каквото и да се случи, ще отидат да пуснат. Отражението ще бъде върху периферията, коментира той.

Павлов се съгласи с колегата си, че вероятно периферията в ГЕРБ е около една трета. Тези 24-25 процента, които имат, например 16-17 процента са твърдо ядро, около 1 млн. избиратели, останалите осем-девет процента са периферия. И между тях има някакви колебаещи се дали изобщо да гласуват. Има други, които се колебаят между ГЕРБ и някаква друга политическа сила. И вероятно част от тази периферия наистина ще изберат или негласуването, или ще си изберат някоя от по-малките политически сили. Това ще намали вероятно резултата на ГЕРБ и все пак дава някакъв шанс, допълнителен на малките десни партии от типа на СДС и на ДСБ, каза социологът.

По думите на Васил Тончев в момента над един милион души търсят своето политическо представителство и е ясно, че тези, които се отказват от ГЕРБ, няма да отидат при БСП и ще потърсят нещо друго. Най-вероятно една голяма част от тях няма да гласуват, но една друга голяма част ще се прелее именно към тези партии, като аз мисля, че те не са две. Аз там виждам поне десет субекта, които са живи, които развиват някаква дейност, които могат да получат дивидент от това. Като това не са само гласовете, отливащи се от ГЕРБ, това е политическият център, който не можа да намери своето представителство до този момент от офертите, които ни предлагат политическите сили, смята Тончев.

На въпрос това означава ли, че вече ГЕРБ може да не е първа политическа сила, Юлий Павлов заяви, че не смята, че отливът ще е толкова голям, но преднината й вероятно ще бъде намалена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase