Кой ще влезе в следващото НС? Снимка: архив, Булфото
fallback

По-малко от три седмици преди изборите на 12 май ГЕРБ печели доверието на 24.1% от избирателите, а БСП – 18.2%. Това показват данните от проучване на Центъра за анализ и маркетинг, проведено в периода 12-18 април сред 1014 души.

За ДПС биха гласували 6.1%, „Атака” би получила 4.8%, а „Движение България на гражданите” - 4.4%. Под бариерата от 4% остават коалициите ДСБ-БДФ (1,2%) и СДС – 1%, както и РЗС - 0,7 на сто.

Директорът на Центъра за анализ и маркетинг Юлий Павлов очаква да гласуват между 3,5 и 4 млн. българи. 46,1 на сто от анкетираните прогнозират, че ГЕРБ ще спечели най-много гласове, а 22, 6 на сто очакват същото за Коалиция за България. 

Не виждам шанс за двупартийно правителство след изборите, коментира Юлий Павлов. Той прогнозира, че в 42-то Народно събрание ГЕРБ ще имат 93 депутатски места, Коалиция за България - 75, ДПС – 37, "Атака" - 19 и "Движение България на гражданите" - 16.

Според социолога при тази конфигурация за съставяне на правителство трябва да се разберат поне три парламентарни групи, но заради негативната конотация на "тройна коалиция" кабинетът вероятно ще бъде етикетиран като програмен.

22,6% от запитаните биха посочили за премиер Бойко Борисов, 7.6% биха избрали Сергей Станишев, 6.7% биха посочили Пламен Орешарски, 3.7% – Волен Сидеров, 2.3% – Георги Първанов, 2.1% - Меглена Кунева.
83,9% от анкетираните заявяват, че не биха приели да гласуват за определена политическа сила срещу парично възнаграждение.

0,4 на сто биха се съгласили да продадат вота си за не по-малко от 50 лв., 2,3 на сто – за поне 100 лв., 2,5 на сто - за минимум 200 лв., а 4,1 процента вдигат цената до поне 500 лева. 
15% още не са решили дали ще гласуват, но симпатизират на някоя партия. Други 15% не са решили за кого ще гласуват и се колебаят между големите партии.

Най-високо е доверието към еврокомисаря Кристалина Георгиева, следвана от президента Росен Плевнелиев, Йорданка Фандъкова, Бойко Борисов, Марин Райков, Цветан Цветанов, Пламен Орешарски, Сергей Станишев и Меглена Кунева. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

134

КНДР е светът

преди 11 години

Да гласувайте пак за Герб и догодина по същото време пак ще има бум на палежи и бунтове! Лошото е че празните думи звучат правдиво, а правдивите звучат неразбираемо. Герб е от пъвият вид, а Атака от втория. Доказано от времето, а не от приказки! За да разберете бъдещето просто погледнете в миналото!

133

4arli7

преди 11 години

Кунева-Пръмова няма никакъв шанс да влезе в парламента, до изборите още ще падне рейтинга и и тези 4% ще се стопят хората започнаха да се опомнят и няма да направят грешката да гласуват за нея.

132

Анонимен

преди 11 години

Гласувайте пак за ГЕРБ за да просите по улиците и да бъркате контейнери и кошчета.И видяхме новата карта южна България как са дали на Ердоан с Каисм Дал.

fallback