Скандалът с подслушването в България влезе в Европарламента. Снимка: архив, Reuters

Скандалът с подслушванията у нас вероятно ще бъде обект на пленарни дебати по време на следващата сесия на Европейския парламент - в края на май, предаде БНР. Предложение за това е внесено от един от българските евродепутати. То е било подкрепено от социалистите и либералите.

Европейската народна партия, чийто член е ГЕРБ, се противопостави на идеята. Лидерът на ЕНП в Европарламента Жозеф Дол призова евроинституциите да не се "поддават на изкушението да стават съдник на една национална прокуратура".

Темата вече бе разпределена за разглеждане в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европарламента. Окончателното решение дали тя ще бъде включена в дневния ред на следващата сесия ще стане ясно в средата на май.

За момента все още не е определена дата, на която темата за незаконните подслушвания ще бъде включена в дневния ред на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред, но от ЕП уточниха за btvnews, че членовете на парламентарната комисия ще приемат резолюция по въпроса.

Международните наблюдатели припомнят, че в компетенциите на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред спадат въпросите, свързани със защитата на правата на гражданите, борбата с дискриминацията, полицейското и съдебно сътрудничество и други. Комисията дава становища по всеки един от тези ресори, включително въпросите, засягащи присъединяването на България към Шенгенското пространство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase