Деяна Костадинова и Клаудия Рот. Снимка: БТА

Твърденията, че огромни тълпи от български емигранти ще залеят Германия след отпадането на ограниченията за достъп до пазара на труда от началото на 2014 г., не отговарят на истината и нямат нищо общо с реалността.

Това заяви на брифинг днес в Министерството на труда и социалната политика Клаудия Рот - съпредседател на партията "Съюз 90/Зелените".

В Германия много български граждани дойдоха като студенти, като специализирана работна сила, а също и много жени, които крепят нашето здравеопазване, посочи Рот.

Тя ръководи делегация, която е на посещение у нас с цел да проучи мерките, предприемани от българското правителство за интеграцията на ромите в българското общество.

По думите на Клаудия Рот мирното съжителство предполага гарантиране на правата на всички граждани, включително и на малцинствата, и не трябва на гърба на едно малцинство да се проповядва популизъм.

Важните послания, около които се обединихме, са, че Европа е заинтересована да се спазват основните демократични права, в това число и правото за свободното предвижване на гражданите, каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Деяна Костадинова.

По данни на германското Министерство на труда 80 процента от българите, пребиваващи в Германия, са квалифицирани кадри и добре интегрирани на пазара на труда, посочи министърът.

В отговор на журналистически въпрос тя каза, че германските й колеги не са изразили никакви притеснения, че отпадането на ограниченията за достъп до пазара на труда от началото на 2014 г. ще доведе до наплив на наши емигранти в Германия, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase