ГЕРБ все още води на Борисов. Снимка: архив, БТА
fallback

ГЕРБ запазва без промяна електоралното си влияние – 24,4% от имащите право на глас, в сравнение с края на месец януари 2013. Това показват данните от национално представително проучване на НЦИОМ, направено в периода 21-26 март.

БСП губи част от подкрепата, която беше спечелила около референдума, и сега получава доверие от 17,5%. ДПС е на трето място с 6,5% и не променя електоралната си тежест от началото на годината.

Партията на Волен Сидеров удвоява влиянието си в резултат на протестите. "Атака" е на четвърто място с дял от 5% от имащите право на глас.

Движение „България на гражданите” на Меглена Кунева е петата партия, която към края на март би влязла в следващия парламент (с подкрепа от 3,5% от всички имащи право на глас). Тази формация е загубила 2,4% от началото на годината.

ДСБ и Съюз "Единство" (изследването приключи преди крайния срок за регистрация на предизборни коалиции), както и НФСБ на Валери Симеонов, получават по 2% електорална подкрепа. Шансовете им зависят до голяма степен от развоя на предизборната кампания.

Oще по темата
15% от българите, имащи право на глас, твърдят, че биха променили решението си коя партия да подкрепят в полза на очаквания победител. Конформистки вот по-често заявяват високообразованите и жителите на столицата.

Протестите, както се вижда от данните, не са разколебали симпатизантите на традиционните партии. Въпреки регистрираното недоволство от политическото статукво и масово заявените симпатии към исканията на протестиращите, натрупаната обществена енергия не намери приемлива за мнозинството форма на политическо представителство.

Доколкото исканията на протестиращите са основно икономически, всяко следващо правителство, което не се съобразява с тях, може да очаква нови протести. Тогава натрупаното обществено недоволство може и да се сдобие със собствено политическо представителство.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

604

теди

преди 11 години

Стига с тоя Б.Б и тази статистика.Лъжат като ***.Бойко е такъв *** и толкава далеч от политиката,че му се видя резултата от управлението.Човек който не е прочел повече от 1 книга и разчита на др.в които не е сигурен че знаят и могат да управляват важните сектори в държавата.Чисто мутренско поведение от позиция на силата,а не на знание и умение.Разни пишман спортисти,пожарникари,полицаи и т.н.Ужаст!

603

гарантирано от ГЕРБ

преди 11 години

Близо 430 хиляди работни места са се "изпарили" от държавата от 2008 насам. Над половината безработни са паднали под прага на бедността. Но нека се върнем в Каолиново, продължава статията на "Икономист". Димитрина магазинерка на средна възраст, признава, че не разбира от политика. Сочейки към стелажите в магазина си, споделя: "Имам 40 хляба и не мога да ги продам от вчера. Хората нямат и една стотинка".

602

Мизерници

преди 11 години

Единственото, в което съм сигурен, защото Евростат статистиката го показва недвусмислено е, че абсолютно всички, от 1997 г. до сега, независимо как са се наричали и на какво са се вричали, са управлявали абсолютно еднакво.При всички енергията нараства по чени, нарасва по цени здравеопазване, образование, храни, и то с темпове по-високи от срените за ЕС 27, ЕС 15. Т.е. всички без изключение са управници водещи ни до мизерия.Гледайте Евростат и престанете с тия сини, червени, бембени, зелени

fallback