Снимка: БТА
fallback

Работата на Изборния борд ще приключи до изборите на 12 май, стана ясно след първото заседание на новата институцията в Министерския съвет.

Работата ще бъде под формата на „активен диалог“, препоръча още служебният премиер Марин Райков и допълни, че пленарните заседания ще бъдат в Министерския съвет под ръководството на ротационен модератор от страна на неправителствените организации. Служебният министър обаче уточни, че новата инситуция няма да може да налага своите решения на държавните институции, нито да изисква изпълнение на някакви препоръки.

По време на дискусиите по отношение на работата на борда беше фиксирана и датата на заседанията – всяка сряда.

В борда ще участват представители на всички неправителствени организации, които бяха регистрирани в Централната избирателна комисия (ЦИК) като наблюдатели за изборите през 2011 година, и експерти в организирането и провеждането на избори като бившият вече шеф на „Информационно обслужване“ проф. Михаил Константинов и експертът по конституционно право Емилия Друмева.

Още с първата си забележка Друмева поиска в документите ясно да бъде уточнено, че правилата, които ще бъдат одобрени, да се отнасят само до изборите на 12 май 2013 година. Това предложение беше одобрено и вписано в правилата за работа на борда. „Не ми се иска този борд да се наслагва и да бъде един от тези, които ще се изказват след провеждането на изборите. Ще се създаде една полифония с оглед на останалите коментари, които неизменно ще следват“, съгласи се и служебният министър.

По предложение на служебния министър следващото заседание ще ръководи професорът по конституционно право Емилия Друмева. По искане на "Прозрачност без граници" на срещата ще трябва да бъде изслушан доклад от Централната избирателна комисия (ЦИК) със свършеното от институцията по отношение на процеса по организиране на изборите.

Тъй като Изборният борд няма право да залага дневния ред на държавни институции обаче председателят на ЦИК Красимира Медарова уточни, че ще предаде молбата в комисията и оттам ще преценят дали ще изготвят искания доклад. Освен представителят на избирателната комисия, на първото заседание присъстваха още главният секретар на МВР Калин Георгиев и представители на ГРАО.

По отношение на идеята институциите на всяко заседание да съобщават за напредъка по организацията на изборите обаче служебният премиер призова бордът да не бъде превръщани в "парламентарен контрол", който да обсъжда и коментира доклади.

Основната цел за създаването на този Изборен борд е гарантиране на прозрачност и публичност на подготовката и организацията на изборите, припомни още Райков.

За него това трябва да бъде експертен и консултативен орган, който ще помогне на служебното правителство. Той няма да може да нарежда или предписва какво да правят държавните органи, уточни още Райков по отношение на начина на действия на борда.

Бордът трябва да бъде и независим и това ще бъде гарантирано от доброволното участие на неправителствените организации. Служебният премиер припомни, че е поканил партиите да дадат своите предложения за членове на борда, но е получил само две писма с конкретни имена – от БСП и НДСВ.

На този етап обаче не беше постигнато съгласие кога точно ще бъде поставен краят на дейността на борда. Райков поиска последната среща на експертите да бъде преди обявяването на резултатите, за да няма влияние върху оценките за провеждането на изборите.

Още новини от България можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

7

циганин

преди 11 години

И аз искам да съм в борда, искам да стана и депутатин и да прокарам закон: Всичкото железо и дръва - за ***!

6

до Андрей Райчев

преди 11 години

Защо не са включени хората от протестите? Парлама!

5

БСЧИГП - Н.А.

преди 11 години

Включете се в страницата на Българското сдружение за честни избори и граждански права - Национална асоциация, за да можем заедно да обсъждаме идеите, които ние ще защитаваме като членове на борда. https://facebook/BAFECR

fallback