Калин Христов остана без заместници. Снимка: БТА
fallback

Финансовият министър Калин Христов е освободил от понеделник заместника си Владислав Горанов. Както е известно Горанов ще води две листи на ГЕРБ за предсрочните парламентарни избори на 12 май – в София област и в 24 МИР в София.

„В момента нямам заместник-министър, така че с този воин ще трябва да работите“, пошегува се Христов. В неплатен отпуск ще е и шефът на Националната агенция за приходите Красимир Стефанов, който е втори в листата в Хасково след ексикономическия министър Делян Добрев.

В министерствата трябва да има работещи заместник-министри, беше категоричен обаче служебният премиер Марин Райков. Според него когато няма такива или те са много малко, функционира система на „доверителни лица“, които изпълнявали тези функции. В министерствата няма място за политкомисари, има нужда от ясно разписани правила и задължения, следователно разчитам заместник-министрите да се включат активно в изпълнението на задачите и на приоритетите, заяви той.

Вицепремиерът и регионален министър Екатерина Захариева съобщи, че от изборните списъци ще бъдат заличавани хора, за които са постъпили актове за смърт от общинските служби, а навършващите 18 години до изборите ще бъдат включени.

По време на изборите за референдум е било установено, че в избирателните списъци са над 650 души на възраст над 100 години. ГРАО е изпратила писма до НОИ, МВР и общините, в които те фигурират, за да провери има ли починали сред тях. В регистрите на осигурителния институт са 438 лица, от които 279 получават пенсия, а 159 – не.

Според вътрешното министерство за 24 лица са налице данни за смърт, а за 26 има непълни такива данни.

Захариева каза, че е очевидно, че тези 279 души са живи и допълни, че би се притеснила, ако те бъдат заличени от избирателните списъци само защото са навършили определена възраст. Прави се всичко възможно да се установи, колко лица са починали, каза тя. Посолствата също работели активно по въпроса – да се свързват с техни близки, които да предоставят необходимите документи.

До 17-18 април министър-председателят има готовност да съобщи как ще се извършва ротацията на полицейски служители за изборите. Тази ротация ще бъде реално решение, увери той.

Досега Райков е получил писма от БСП и НДСВ с конкретни предложения във връзка с изборите. По думите му първият прочит показва, че те са уместни и разумни.

Премиерът увери, че се работи по всички проблеми, които могат да възникнат във връзка с гласуването зад граница. Имало обаче няколко града, в които българската общност била особено активна в настояването си да има секция, но дори не са събрани 100 заявки от желаещи да гласуват. Чукат на отворена врата, дори няма врата, ще направим всичко възможно да открием секции, където се изпълнят предписанията на закона, беше категоричен той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

17

неразбрал

преди 11 години

Това джудже с костюма , да не е генетично изменена Калинка? А връзката между Роско Помака , Маринчо Лисичката и Буда е толкова явна , само гербераст-будист няма да я види.Това правителство е толкова независимо , колкото ББ и ЦЦ от ГЕРБ.

16

Баш Разбирач

преди 11 години

Да, пише се с "Й" и това го знае всяко хлапе, но после хлапетата порастват, стават ***, репортери, всякакви други драскачи и никой не им гледа правописните грешки. Важното е да има сеир, рейтинг и ... чалга.

15

Анонимен

преди 11 години

Калин Христов най-добре да освободи себе си от "тежкото бреме" да бъде финансов министър

fallback