Снимка: архив Булфото

Поредни обяснения, че в левицата няма напрежение, а водачите на листите за депутати са избрани консенсусно, даде лидерът на БСП Сергей Станишев пред bTV.

По негови думи сред червените тече обновление, а не чистка, а изваждането на Румен Овчаров и Румен Петков от листите няма нищо общо със стария конфликт на двамата със Станишев.

Той категорично отхвърли и твърденията, че е налагал хора “по живковски“. Лидерът на левицата обясни, че са били направени социологически изследвания по места, консултирал се е с местните структури и така е взел решенията.

Като пример за консенсусни кандидатури той изтъкна водача на благоевградската листа Емил Костадинов. Другият пример, който социалистическият лидер даде, беше с Явор Гечев, който първоначално бил гласен за водач на лисата в Пловдивска област. След консултации с местния лидер обаче в крайна сметка била издигната кандидатурата на Светла Бъчварова.

Ние не вземаме случайни хора, които няма позиция, заяви Станишев и допълни, че всички кандидати на левицата са изявени фигури с ясни позиции.

Лидерът на БСП каза още, че е разговарял лично с Румен Овачров и Румен Петков, „редовните” водачи, които този път останаха встрани. Станишев отново лансира тезата, че тези хора ще продължат да работят за каузата, и потенциалът им ще бъде използван.

Лидерът на социалистите обясни, че Овчаров е бил поканен да се включи в ръководството на Националния предизборен щаб, а Петков е начело на щаба в Плевен.

Умея да си нося отговорността, така лидерът на левицата коментира дали е готов да подаде оставка като председател на партията, ако БСП загуби изборите. Той обаче отказа да отговори еднозначно, а се хвърли в обяснения, че е необходима консолидация.

За мен е важно да има пак консолидация и да разберат българските граждани, че тази власт, която се упражняваше досега, е вредна. Аз съм си платил политическата отговорност и сметка – гражданите ни наказаха, обясни Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase