Росен Плевнелиев в Габрово Снимка: БТА

В рамките на десет дни служебното правителство ще изплати между 25 и 30 милиона лева от дълговете на държавата към малките и средните предприятия. Правителствената инициатива за изплащане на държавните дългове към бизнеса започва от днес. Това каза днес в Габрово президентът Росен Плевнелиев.

По думите на държавния глава Министерството на финансите е посочило сумата от общо 109 милиона лева държавни дългове към бизнеса. От тях дългът към малките и средните предприятия е 25-30 милиона лева. Те първи ще получат своите пари обратно от държавата, съобщи президентът.

През следващата седмица министерствата трябва да посочат кои точно са бенефициентите. По съставения списък Министерството на финансите ще изплати тези средства.

Президентът коментира и избухналия скандал за подслушване на политици и бизнесмени, наречен българският "Уотъргейт". Според изнесените от БСП Плевнелиев също е бил обект на подслушване.

"В България има правила за ползване на СРС-та, разбира се, има и институции, които отговарят за това дали се спазват правилата", каза президентът.

Още по темата
"Като президент, който уважава институциите, ще подкрепя усилията на всички. Радвам се, че прокуратурата реагира много бързо на този сигнал, радвам се, че главният прокурор се е ангажирал със силни екипи, ясни срокове за проверка. Очаквам МВР да окаже пълно съдействие и, разбира се, истината трябва да излезе наяве такава, каквато е. И не само дали са ползвани, но и имало ли е контрол и дали той е бил на място", коментира още президентът.

Днес той посети града, срещна се и изслуша проблемите на габровци в отворената на 27 март мобилна приемна на президентската администрация. По думите на държавния глава днес екипът му е обработил повече от 80 преписки. Поставени са били социални, юридически и икономически проблеми, както и въпроси, свързани с бизнеса на местните фирми.

По-рано днес Плевнелиев е посетил детското социално селище в Трявна, а след това в Габрово се срещна с кмета на града Таня Христова, с областния управител Мариян Костадинов и с местни бизнесмени, с които е разговарял за щетите, нанесени от ураганната буря на 14 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase