Марин Райков Снимка: Булфото
fallback

Всяко доказателство за подслушване ще срещне изключително силен отговор от моя страна. Това каза министър-председателят Марин Райков в предаването „Лице в лице” по bTV във връзка с изнесената от Сергей Станишев информация за незаконна схема за подслушване на висши политици и бизнесмени, ръководена лично от бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

„Крайно време е да свикнем с бомбите, до изборите всеки ден ще има такива. Но не мога да не бъда смутен като всеки български гражданин от хипотезата, че може да бъдат подслушвани неправомернo политици, журналисти. Това е тотално неприемлива практика. Дали такава действително има - не мога да се ангажирам”, допълни премиерът.

„Говорих с Калин Георгиев, който категорично увери, че не съществува такава практика. Като министър-председател не считам за нужно да се ангажирам по темата кой какво предполага. Прокуратурата е сезирана. Бих искал да видя какъв ще бъде резултатът от нея”, посочи Райков.

Oще по темата

В интервюто премиерът засегна и отношенията на България с Македония. По думите му политиката с Македония е европейска, а общата история не бива да разделя двете страни. „Ние сме братя, споделяме обща историческа памет, с тях имаме споделени езикови традиции. Самият факт, че днес се строят толкова много паметници на видни български национални герои в центъра на Скопие потвърждава това. Това, че в миналото сме били толкова близки, се дължи на факта, че сме били едно. Нормално е днес тази общност в миналото да не ни разделя – за мен това е много важно”, добави Райков.

„Още по-важно да можем да седнем заедно на една маса, заедно да честваме общата си история. Опит в тази посока не мога да не направя, но дали той ще е успешен, не зависи само от мен”, каза премиерът Марин Райков.

Той коментира и темата за електроенергията. „Монополите са една от многото взривоопасни теми. Основен интерес за мен представляват най-уязвимите слоеве на българското население, които изпаднаха в тежко положение с оглед икономическата криза. ”, каза Райков.

По думите му различните доставчици трябва в един момент да получат достъп до мрежата на равни основания и да се конкурират. Това е единственият начин да се стигне до падане на цените на електроенергията. „Действията на Комисията за защита на конкуренцията са свързани с проверка дали има основание да се подозира, че ЕРП-тата по някакъв начин пристъпват към мерки, които са несъвместими с необходимостта да се осигури достъп на гражданите до различни доставчици”, добави премиерът. Той каза, че е очаквал съм да види повече резултати от бившата дейност, но е важно какво ще се направи днес и утре.

„Ако ние започнем да даваме оценки на предишния екип преди нас, очевидно е, че едни политически сили ще черпят аргументи от тази равносметка. Преди избори това е некоректно”, добави Марин Райков.

„Най-важната тема е да осигурим прозрачни, демократични, честни избори, върху които да не падне съмнение за манипулация и фалшификация”, заяви Марин Райков.

Министър-председателят е доволен от факта, че доверието в служебния кабинет към момента е голямо и той е готов да направи всичко възможно, за да не разочарова хората.

„Преди време казах думата солидарност”, припомни Райков. Той посъветва българите, които имат възможност, да помогнат на тези около себе си. „Сега казвам думата „правила”, но също се намериха хора, които да реагират остро на тази дума”, сподели премиерът.

Райков уточни, че откакто е премиер, се е чул веднъж с Бойко Борисов, който му оказал подкрепа и изразил съчувствието си. С президента Росен Плевнелиев се чували много по-често.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

107

попалексов лдп

преди 11 години

Та ние и сега сме свикнали с бомбите - стига да се взривяват на друго място и да убиват други хора.

106

Анонимен

преди 11 години

"Границата между нас трябва да бъде снижена практически до нула, тъй като ние имаме общо бъдеще в ЕС и това общо бъдеще предполага първата стъпка, която да направим е да забравим идеологиите на титовизма, на сталинизма и т.н,"- каза Райков. И с червената светлина за Македония България се нареди до Тито и Сталин. Един от изпълнителите на антинационалната, предателска спрямо българските национални интереси политика с вето за преговори на РМакедония за членство в ЕС, политика на слугинаж на Гърция и косвено на Сърбия - Марин Райков, не си прави труда да прочете или чуе това което сам говори.

105

до 145

преди 11 години

По добре тумор отколкото СПИН.

fallback