Мирослав Найденов. Снимка: архив, Булфото

БСП за пореден път използва своя пресконференция, за да отправи въпроси към главния прокурор Сотир Цацаров и да му даде срок, в който да получи отговори.

Младежкият лидер на левицата Явор Гечев за пореден път се съсредоточи върху предполагаеми злоупотреби в Министерството на земеделието и храните и отново изказа своите предположения, че върху бившия министър Мирослав Найденов е имало политически чадър.

Гечев обясни, че левицата дава срок на Цацаров до сряда да отговори какво се е случвало в МЗХ.

Младежкият лидер отново повтори въпросите дали в Софийската градска прокуратура има образувано досъдебно производство за търговия с влияние, в което е замесено името на Мирослав Найденов.

Гечев попита и защо, ако то е образувано в края на 2009 г., както беше отговорено официално от обвинението, все още няма ясно предприети действия.

Припомняме, че отново на въпрос на БСП от пресцентъра на прокуратурата обявиха, че в Софийската градска прокуратура има досъдебно производство за организирана престъпна група за търговия с влияние, но то е образувано срещу неизвестен извършител, а не срещу Мирослав Найденов.

В изявлението си днес Гечев за пореден път поиска да знае и дали е имало политически натиск върху служители на обвинението. По данни на левицата наблюдаващият прокурор по досъдебното производство е бил сменен, а от „Позитано“ 20 имат съмнения за причината, поради която е направено това.

Гечев обаче отново не даде обяснение на какво се дължат опасенията на червените. Левицата за пореден път поиска да знае дали бившият премиер Бойко Борисов е покривал бившия министър.

„Къде се скри Бойко Борисов? Време е той да проговори“, заяви Гечев.

Днес младежкият лидер отново се върна и на скандала с боба с гъгрици, който беше открит в складове миналата година и беше платен с европейски пари по програми „Храни за бедни“. По думите на Гечев бил странно защо само две фирми – „Фантастика 95“ и „Чех-Йосиф Новосад“, са печелили голяма част от обществени поръчки по въпросната европейска програма. Гечев изрази съмнения, че двете фирми са се ползвали с протекциите на Мирослав Найденов и дори на бившия премиер Бойко Борисов.

По думите на младежкия лидер в ОЛАФ вече има внесен сигнал за злоупотреби по програма „Храни за бедни“, в който се изразяват съмнения за начина, по който се печелят обществените поръчки по програмата.

В днешното си изявление Гечев вече не беше толкова убеден в безпристрастността на главния прокурор. Ако досега левицата определяше Сотир Цацаров като единствения, който показва желание да разкрие истината за управлението на ГЕРБ, днес от „Позитано“ 20 бяха доста по-сдържани в позицията си. По думите на Гечев обвинител номер 1 доста бавел отговорите на поставените от тях въпроси. Младежкият лидер обаче заяви, че ще изчака до сряда от уважение към българската прокуратура.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase