Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Искам гражданският борд за изборите да заработи, тогава няма вече да има съмненията "кой кого назначил и какво казал". Това коментира президентът Росен Плевнелиев в отговор на въпрос за това, че заместник-главният прокурор Ася Петрова ще оглави националното междуведомствено звено, което ще следи за законността на вота. 

За мен е важно идеята за граждански борд за изборите много скоро да се въведе в реалния живот, защото това ще гарантира съвсем нов подход, посочи Плевнелиев и допълни, че е доволен, че служебното правителство е поело този ангажимент. 

По думите на президента всички неправителствени организации, които са наблюдавали изборния процес през годините, са добре дошли в гражданския борд, който според него ще е една работеща институция за демократичната държава. 

Попитан как оценява първите стъпки на служебното правителство президентът каза, че е най-добре народът да направи тази оценка, а не президентът. 

Плевнелиев отбеляза, че мандатът на служебния кабинет е ограничен във времето, то има ясен списък със задачи и по думите му, ако го изпълни, всички ще бъдем много доволни. 

Нека да дадем шанс на някой, който е поел отговорност да покаже какво може и да оценим обективно какво е свършил, апелира президентът. Той изрази удовлетворение, че гражданската енергия е позитивна и че хората са разбрали, че за да променят държавата си, трябва да я припознаят и чрез нейните институции да могат да я променят. 

Днес част от протестиращите създават партии и граждански движения - това е много добре, някои други работят заедно със служебното правителство, обществените съвети се подготвят, ще има и много по-широко гражданско представителство, посочи президентът. 

Нека да направим така, че гражданската енергия да бъде позитивна и градивна, каза още Плевнелиев. Държавният глава говори след церемонията "Най-добър град за живеене в България за 2012 г.", за който беше обявен Бургас.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase