Тодор Тагарев. Снимка: Булфото
fallback

Има изстреляна ракета срещу базата ни в Кандахар, но няма пострадали, заяви служебният министър на отбраната Тодор Тагарев пред БНТ. Снарядът е паднал достатъчно далече от сградите на нашия контингент.

Инцидентът е станал малко преди ротацията на българските рейнджъри от Афганистан. Едната група от български военнослужещи от 13-та рота се прибраха вчера, а днес е кацнала последната група.

По думите на министъра те са в добро психическо и физическо състояние. Тагарев обясни, че ще им бъде дадена няколко дни почивка и на  26 март в Казанлък ще се проведе официалната церемония, с която ще ги посрещаме вкъщи.

Служебният министър обясни, че пред него в момента има три приоритета - стабилност, провеждане на изборите и завършване на консултациите в НАТО за задълженията на партньорите в Афганистан.

Тагарев коментира, че той няма достатъчно правомощия да извърши големи реформи в армията. Той обаче се съгласи с част от исканията на военните, които също излязоха на протест в последните месеци. По думите на министъра пенсионната реформа е станала твърде внезапно.

Той обясни, че ще инициира диалог, но реално не може да промени нищо, защото са нужни законови промени.

Служебното правителство няма възможност да прави такива, защото няма работещ парламент. По подобен начин седят нещата и с прословутата сделка за нови изтребители, започната от бившия министър Аню Ангелов.

Няма намерение да финализирам, това не е възможно по закон, обясни Тодор Тагарев.

Той припомни, че за закупуването на изтребителите трябва да има решение на Народното събрание. Купуването на самолети не е като да купим униформи или обувки, коментира министърът.

Думите му дойдоха като отговор на въпроса дали одобрява закупуването на бойните машини не чрез обществена поръчка, а като сделка. Ангелов обясни преди месеци, че това се прави, за да може да се преговаря и за самолети втора ръка. Бившият министър обясни, че при обществена поръчка може да се преговаря само за нови. Идеята за сделка обаче предизвика съмнения в прозрачността на покупката.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

Анонимен

преди 11 години

Нека направят един референдум, дали България иска да остане в НАТО! Вкараха ни в тази престъпна организация, без да ни питат. Защо престъпна? Заради избиването на хиляди мирни граждани в Сърбия

26

тя

преди 11 години

За чий интереси рискуват живота си?

25

Гост

преди 11 години

Докога ще ни занимавате с хора,отишли на работа в чужбина за пари,пък било те и военни в Афганистан?!Чий го дирят там?Мен ли защитават?ПРосто хора,отишли на работа и това са си техни проблеми.Не наши.Аз имам много по-големи пробреми тук и без война!

fallback