Новият министър на образованието Николай Милошев. Снимка: БТА
fallback

Най-важният ми приоритет е да запазим стабилността, с която върви Министерството на образованието, младежта и науката, защото в средното образование предстоят матури и изпити, и те трябва да преминат по нормалния ред и без притеснения. Това заяви новият министър на образованието в служебния кабинет проф. Николай Милошев, след като прие поста от досегашния образователен министър акад. Стефан Воденичаров.

"Може би е малко пресилено, но може би пък не е, защото реално погледнато, надали има друго министерство, което да е във всеки дом", заяви проф. Милошев.

Попитан кой ще организира матурите и изпитите след седми клас, които предстоят през май, новият министър
отговори, че в МОМН има дирекции, които работят отлично и в тях има професионалисти с доказан опит. Моята функция ще е да контролирам нещата и да се опитам да ги оптимизирам максимално, коментира Николай Милошев.

Той призна, че и за него е била изненада поканата към него от президента Росен Плевнелиев. Тази покана я получих в понеделник сутринта и мисля, че това е една ситуация за държавата, в която никой не може да си позволи да откаже и трябва да направи това, което е възможно, коментира новият образователен министър.

Милошев обеща, че "няма да обърне гръб нито на висшето образование, нито на средното и на началното образование, и няма да търси конфликт с никого, а ще търси разбирателството и приятелството".

В отговор на въпрос проф. Николай Милошев заяви, че за образование трябва да се отделя по-значителен финансов ресурс, но отбеляза, че ресурсът на държавата не е толкова голям.

Проф. Милошев съобщи, че днес или утре ще се срещне с целия Изпълнителен съвет на фонда "Научни изследвания", за да се "видикакво е останало за доизглаждане".

Досегашният заместник-министър на образованието, младежта и науката Петя Евтимова, която отговаряше за младежката политика и за европейските програми, остава на този пост и в служебното правителство.

Най-вероятно като заместник-министър за средното образование ще отговаря Марияна Банчева от Националната мрежа за децата.

Акад. Воденичаров подари на новия министър на образованието училищен звънец и му пожела успех на поста. "Този звънец е символ не само на училищата, а и е символ на пробуждането на духа на българите, което се прави в Министерството на образованието, младежта и науката", каза акад. Стефан Воденичаров". Той съобщи, че отново се връща на поста си като председател на БАН.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 11 години

като цяло може би трябавше малок по-млад човек- някой доцент или професор, с мениджърски опити, но не по-възрастен от 50 години......... е сега вече е късно..

11

bobi

преди 11 години

"Училищен звънец за Милошев, Воденичаров се връща ПРЕ*Н"

10

до 5

преди 11 години

Ами как да е, когато е пълно с ченгета, които не ги лови лустрация? Ти какво очакваш?

fallback