Марин Райков. Снимка: БТА

Българското правителство от експерти, което днес пое функциите си, ще трябва за два месеца да овладее тежката криза на доверие, която създава значителни рискове за икономиката на най-бедната страна в ЕС, отбелязва Франс прес в анализ за обстановката в страната ни.

Ако протестите не стихнат и политическата нестабилност продължи, то наличните инвеститори ще бъдат прогонени, а тези които планират да инвестират, ще бъдат разубедени да го направят, посочва пред АФП анализаторът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика.

Франс прес припомня, че от близо месец София и редица градове в страната протестират всеки ден. Демонстрациите бяха организирани първоначално от групи на гражданското общество, издигнали глас срещу силното увеличение на сметките за електричество, а след това се обявиха срещу бедността и "корумпирания политически елит", допълва АФП.

След оставката на премиера консерватор Бойко Борисов на 20 февруари вчера президентът Росен Плевнелиев назначи служебно правителство и насрочи избори за 12 май, отбелязва АФП.

Правителството, което бъде сформирано след тези избори, ще трябва "да възстанови благоприятния бизнес климат и да върне доверието в институциите" на страната, подчертава Стайков.

Евентуален неуспех заплашва да доведе до спад на икономика, до загубата на хиляди допълнителни работни места и увеличаваща се бедност, предупреждава анализаторът Георги Ангелов от института "Отворено общество".

Новият служебен премиер Марин Райков, който е досегашният посланик на България във Франция, заяви, че подкрепя "социалната ориентация на българската икономика" и иска да изпълни обещанието на Борисов за увеличение на средната пенсия с 8 процента.

В същото време обаче полето за маневриране на правителството, изправено пред социалните искани на българите, е много тясно, подчертават експерти, посочвайки, че фискалният резерв на страната е спаднал под минимум, определен със закон, от 4,5 милиарда лева или 2,3 милиарда евро, заключава АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase