Евгения Харитонова Снимка: БНТ

Правителството в оставка определи Евгения Харитонова за председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Тя ще довърши мандата на подалия оставка председател на Комисията Юлиана Иванова, който изтича през септември 2014 г, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Досега Евгения Харитонова заемаше поста заместник-министър на икономиката, енергетиката и туризма с ресор енергетика. Завършила е електроинженерство в Техническия университет в София. Има следдипломна квалификация по програма за управление в икономиката и енергетиката в УНСС и A.T. Karney (Дания).

През 1995 г. и 1997 г. специализира в Световната банка, а през 1999 г. в PAI и University of Bath, Лондон. През 2003 г. се обучава и в Академията за международна икономика в Берлин.

Професионалната си кариера Евгения Харитонова започва през 1972 г. в „Техенерго” ЕАД. Заемала е и ръководни длъжности в Националната електрическа компания. През 1999 г. заедно със свои колеги създава Държавната комисия за енергийно регулиране. От 2010 г. до 15 май 2012 г. е член на ДКЕВР.

С друго решение правителството одобри целева субсидия за капиталови разходи в размер до 5,3 млн. лв. по бюджетите на общините Варна и Русе. На местната власт във Варна се отпускат 5 млн. лв. за финансиране на рехабилитацията на една от най-важните пътни артерии в морската столица – бул. „Владислав Варненчик”. С предоставените 300 000 лв. на община Русе ще бъдат обновени детски площадки в града.

Още по темата
В събщението се посочва още, че съгласно Закона за енергетиката председателят и членовете на ДКЕВР се освобождават предсрочно само при изрично посочените в Закона хипотези. В конкретния случай е налице една от тях, а именно – подадено писмено искане за освобождаване. Това е и причината да се избере председател на ДКЕВР своевременно. Решенията на кабинета са приети неприсъствено.

Припомняме, че в края на януари премиерът в оставка Бойко Борисов поиска председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев да сдаде поста. Като причина от пресслужбата на Министерския съвет тогава посочиха забавянето на наредби, необходими за въвеждането на третия пакет за либерализация на енергийния пазар, заради което от Европейската комисия ни заплашиха със съд.

В средата на този месец министрите назначиха за председател на енергийния регулатор Юлиана Иванова, която обаче сама реши да си подаде оставката дни по-късно заради скандал с незаконна продажба на цигари през нейния онлайн магазин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase