Меглена Кунева Снимка: БТА
fallback

"Промяна в позицията ни няма. Сто и един процента няма да правим коалиция с ГЕРБ", отсече лидерът на "България за гражданите" Меглена Кунева на пресконференция.

Тя изрази силни съмнение, че партията на Бойко Борисов ще продължи да съществуват след изборите. "Дясното в лицето на ГЕРБ е несъществуващо, те донесоха разочарование и водиха напълно несоциална политика. Демодирано е да казваш, че дясното е за бизнеса, а лявото е за бедните. Не може никоя партия в България да не отчита, че хората се самозапалват от бедност", коментира Кунева.

Кунева припомни призива си от президентските избори, че трябва да имаме много силно гражданско общество и партиите да отстъпят крачка назад. Ако ме бяха послушали, ситуацията щеше да е по-различна, смята тя.

По думите й когато има нови технологии и друг тип поколение, не може по същия начин да се прави демокрация. Кунева отбеляза, че гражданската инициатива е напълно възможна и се ангажира да даде на определен брой граждани да правят законодателна инициатива, която да стига до МС и до Народното събрание, като двете институции ще бъдат длъжни да я разгледат.  

Имаме сериозни притеснения, че част от средствата, които се разплащат авансово от националния бюджет по европейските програми, няма да бъдат възстановени от Европейската комисия заради сериозни нарушения на българската администрация, посочи още Кунева.  Тя се позова на информация от предварителен одит на Европейската сметна палата от 16 ануари, който поставя серия въпроси за дейността на български сертифициращи органи.

По думите на Людмила Елкова, зам.-председател на партията, констатациите в доклада говорят за риск от съществено забавяне на въстановявнето на парите от ЕК. 

"Питаме правителството в оставка какви мерки е взело, свързан ли е този доклад с отказа да се платят субсидиите на селскостопанската политика, какви са рисковете и какви суми могат да бъдат засегнати", каза още Елкова. 

До 16 март ще бъде готов и окончателният одит на Европейската сметна палата и дотогава България трябва да каже какви са възраженията й и взети ли са мерки. Елкова изрази опасения, че тръгваме в спиралата на високите дефицити, финансиране с дългови емисии, и ще трябва да вземем нови заеми, при все по-тежки условия, защото няма да сме в позиция да определяме правилата.

На въпрос какво може да направи кабинетът на Съвета по правосъдие и вътрешен ред в Брюскел за влизането на страната в Шенген, Кунева коментира: "Българското правителство няма полезен ход. Днес сутринта разбрах, че има отвличане. Като майка съм ужасена, а в чисто политически план призовавам поне правителството на ГЕРБ да не се хвали, че с отвличанията е приключено в страната. Трябва да се признае, че изпълнителната власт не може да си свърши работата за сигурността на българските граждани".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

329

Анонимен

преди 9 години

Уж 101% няма да прави коалиция с ГЕРБ, пък е намърдана във власта с боко

328

...

преди 9 години

Аве отивай бачкай *** изнемощяла алчна да я бият дяволите!!! Държавата е пред катастрофа не коалиция ами ако трябва и тройка ще направиш в името на народа!!! Как толкова не се намери един свестен да управлява като хората тая скапана държава? Как да не емигрирам нека ми обясни някой, моля!?

327

Тони

преди 9 години

долна ***

fallback