Протестите в София. Снимка: БТА

Посочената от българския президент Росен Плевнелиев дата за предсрочните парламентарни избори попадна в центъра на вниманието на световните агенции.

Президентът Плевнелиев посочи датата 12 май за следващите избори в опит да спре ескалацията на народното недоволство, отбелязва Ройтерс. Докато България избегна проблемите с дълга и дефицита, с които се сблъскаха много от нейните партньори в ЕС, и докато тя успя да запази обвързването на националната си валута с еврото, то растежът на българската икономика си остана муден, а безработицата нарасна до почти 12 процента.

Демонстрациите в десетки български градове вече принудиха властта да направи някои отстъпки, в това число обещание, че енергийните дружества ще бъдат принудени да намалят цените на тока с 8 процента.

Който и да спечели следващите избори, ще бъде под значителен натиск да харчи пари, за да повиши стандарта на живот, който не се равнява дори наполовина на средния за Европа, посочва Ройтерс.

Франс прес припомня, че протестната вълна, довела до оставките в България, продължава вече двайсетина дни.

Първоначално протестите бяха заради високите сметки за тока, но после бързо се насочиха срещу корупцията, срещу правителството и срещу политическите партии.

Агенцията отбелязва, че за 10 дни в България трима души са се опитали да сложат край на живота си чрез самозапалване в протест срещу мизерията.

Агенция ДПА съобщава, че според последните проучвания на общественото мнение социалистическата опозиция води пред партията ГЕРБ на досегашния български премиер Борисов.

Телевизия Евронюз се спира на изразеното от президента Плевнелиев становище, че ключовите законови промени ще трябва да бъдат предприети от новия парламент.

Агенция Блумбърг отбелязва, че до настоящата политическа криза в България се стигна, след като мерките за прекомерни икономии станаха причина за оставката на правителството, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase