Мая Манолова Снимка: БТА

Последните местни и президентски избори ще се запомнят като най-фалшифицираните, заяви от парламентарната трибуна червената депутатка Мая Манолова.  Тя за пореден път постави под въпрос волята на мнозинството да осигури честни избори и се върна на гласуването за Изборния кодекс. По нейни думи не всички препопърки на мисията на ОССЕ са били спазени.

Препоръките по отношение на избирателните списъци и медийното отразяване на предизборното отразяване не бях приети, припомни тя.  Опозицията настоява на изборите да бъдат поканени външни наблюдатели.

В пленарната зала влязоха два проекта за решение за допускане на международни наблюдатели – от БСП и от ДПС. Манолова обясни, че настоява за ”разширена мисия за наблюдение на изборите” на ОССЕ и ПАСЕ. 

И двете парламентарни групи искат разширени мисии. В своя проект за решение обаче левицата е посочила само организациите на ОССЕ и ПАСЕ, а в проекта за решение се иска покана и до други мисии. Предложението на левицата беше отхвърлено, а това на ДПС – прието.

Мнозинството подкрепи проектопредложението на ДПС, защото в него се предвиждало да има и други наблюдатели освен ОССЕ и ПАСЕ. От ГЕРБ бяха категорични, че наблюдатели ще дойдат.

Не мога да не ви напомня, че председателят на 40-ото Народно събрание не изпрати покани до наблюдателите, заяви Джема Грозданова от ГЕРБ. 

Не се изненадвам, че единственото изказване от ГЕРБ е обърнато назад във времето, заяви в отговор Манолова. По нейни думи мнозинството винаги се обръща назад, а не напред.

Легитимните препоръки на ОССЕ не бяха спазени от ГЕРБ при гласуването на изборното законодателство, повтори Манолова. Тя се върна отново на една от най-застъпените от левицата теми – изборните списъци, които според БСП трябва да бъдат спешно прочистени от т.нар. мъртви души.

Манолова и Грозданова влязоха в словесна престрелка на тема знае ли Манолова разликата между ОССЕ и ПАСЕ и познава ли изборното законодателство.

Червената депутатка не пропусна да отговори на огъня и от своя страна обвини Грозданова, че не познава Изборния кодекс. Нека да направим необходимото в България да дойдат мисия наблюдатели, призова Манолова.
Янаки Стоилов от БСП беше категоричен, че мисията трябва да е разширена, да участва наравно с българските наблюдатели. По негови думи това ще гарантира честен вот. 

Според Стоилов, ако не се запише изрично, че мисията е разширена, няма никакъв смисъл изобщо да се гласува.
Досега пращахме покани само на ОССЕ и ПАСЕ и мислихме, че сме си свършили работата. Този път искаме да задължим външния министър да покани и мисия от ЕП и други организации, заяви Четин Казак от ДПС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase