Лютви Местан. Снимка: БТА

Лидерът на ДПС Лютви Местан утре ще внесе писмено искане до главния прокурор Сотир Цацаров да образува наказателно преследване срещу премиера в оставка Бойко Борисов за нарушаване на закона за класифицираната информация.

Припомняме, че преди седмица, при гласуването на оставката на правителство, Борисов заяви от парламентарната трибуна, че Ахмед Доган е поръчал атентат срещу него. Тогава премиерът в оставка призова депутатите да формират комисия да проучи случая.

Малко по-късно депутатът от Синята коалиция и бивш шеф на разузнаването  Димо Гяуров заяви, че не е сигурен, че информацията може да бъде предоставена на комисия и най-вероятно до споменатия от Борисов сигнал, предоставен от партньорска служба, имат достъп само трима души.

Днес тази информация беше потвърдена от Местан.

Той обясни, че е попитал директора на Националната разузнавателна служба Драгомир Димитров на днешното заседание на КСНС дали има документи, които да сочат Ахмед Доган като поръчител на терористичен акт срещу Бойко Борисов.

По думите на лидера на ДПС генералът е заявил, че не е в състояние да потвърди подобна теза.

Това означава, че министър-председателят е излъгал тежко, заяви Местан. Генерал Драгомир Димитров каза, че не е в състояние да каже каквото и да е в повече по този казус, защото информацията, която се съдържа в тези материали е не просто класифицирана информация, а е класифицирана информация от най-висок ред, т.е. над "строго секретно", каза още Лютви Местан.

Те са толкова класифицирани, че аз, като председател на ДПС нямам право на достъп до тези материали, добави той.

"На какво основание, кой е Бойко Методиев Борисов, че да се поставя над законите и да огласява безнаказано класифицирана информация", попита риторично Местан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase