Бойко Борисов Снимка: БТА
fallback

Премиерът в оставка Бойко Борисов предложи БСП или ДПС да вземат мандат за съставяне на правителство. Според Борисов двете партии „са едно“.

Ако Станишев и Доган вземат властта за тези два месеца, нямат да могат да си заметат следите, ще вдигнат доходите на хората и пенсиите незабавно, разви тезата си Борисов.

10 секунди сме държали мандата, който ни беше връчен, заяви лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов, след като върна мандата за съставяне на правителство на президента Росен Плевнелиев веднага след връчването му.

Близо четири години носихме цялата политическа отговорност сами с правителство на малцинството, напомни Борисов.

Борисов коментира, че ако БСП и ДПС вземат мандата и проведат парламентарните избори, няма да могат да кажат, че те са манипулирани. Премиерът в оставка се опита да убеди и президента в ползите от това действие. „Няма да има нужда вие да понесете пасив, защото вие сте държавен глава, обединител на нацията, не сте изпълнителна власт“, посочи Борисов.

Станишев и Доган през цялото време говорят, че са готови с кабинети на слънце, кабинети на сянка, кабинети по всяка една тема, коментира министър-председателят в оставка, аргументирайки предложението си.

"Сега ще му видя антикризисните мерки на Станишев и на Корнелия Нинова, да видим къде ги приложиха в света и те са успешни. Къде? Всички икономики паднаха в най-голямата криза", заяви той.

"В президентството вие сте обединител на нацията, вие не сте изпълнителна власт. Как ще намерите 15 министри? Сега при нас са около 30 заместник-министри, при Станишев и тройната коалиция бяха около 100 заместник-министри. Как ще намерите за няколко дни тези хора плюс областни управители? Как ще ги намерите? Кой ще ги контролира? Вие? Няма как да стане практически това. Ще направят куп безобразия", предрече Борисов.

Той пресметна, че са необходими 20 депутати от ГЕРБ, за да бъде подкрепено правителство на БСП и ДПС в парламента.

Бог ми е свидетел, казал съм му на президента, не искам да се меся в нищо. Готов съм да дам тези депутати за кворум - само толкоз. Но това означава Ахмед Доган да ходи всеки ден на работа, заяви Борисов.

Като не го вземат мандата, ще им стане ясно на всички хора, че те ги лъжат за изборите, смята премиерът в оставка. Борисов заяви, че е „мобилизиран максимално“ и хората на изборите могат да избират между него и ГЕРБ или тройна, четворна, петорна коалиция.

Свалиха правителството с метеж. Използваха бедните хора, вкараха провокатори при тях и не по Конституция ни свалиха, заяви премиерът в оставка.

Според Борисов е по-добре за два месеца да има отговорни „каквито и да са“, отколкото служебни министри.

Той призова протестиращите да се пазят от политическите партии и да внимават да не бъдат експлоатирани, да използват тази енергия „да си градим държавата, да не си я разрушим“. "Защото 17-а година така в Русия от властта на народа дойде Сталин с КГБ, в Германия дойде Хитлер с Гестапо, в Румъния - Чаушеску със Секуритате", каза той.

Той допълни, че ГЕРБ е заварила монополите, а не ги е създала.

"Нашата вина – че не сме ги смачкали. Правили сме опити. Хората излязоха на улицата, аз си поемам моята вина", заяви той и допълни, че лидерът на социалистите Сергей Станишев ще има възможност още в четвъртък да спре монополите и „да ги размаже“.

Премиерът в оставка заяви, че е рухнал митът, че е диктатор. "Кой диктатор връща цялата власт", запита той. Рухнал и митът, че ГЕРБ контролира медиите.

Някои от вас брутално ни подкрепяха, без да имаме нужда от това, чудил съм се защо го правят, призна си Борисов и веднага даде обяснение – да излезе за пред хората, че ние контролираме медиите.

Оставил съм финансово стабилна държава, не искам да му слушам глупостите на Станишев, отсече още Борисов.

След като няколко пъти по време на изявленията той и президентът Росен Плевнелиев си размениха благодарности, точката сложи премиерът в оставка с думите: И от мен благодаря, ще се видим на изборите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

744

Левски

преди 11 години

Само ГЕРБ това е пътя не искаме повече бонови книжки ,Цанков камък и на бат Серго руските апетити

743

Ахилис

преди 11 години

DO баш лайняра що не се самоубиеш бе разбирач нещастен ти ли си най-умния да е....ба бок..клука ти смръдлив

742

Sos

преди 11 години

TAZI MUTRA NE SAMO E GROZNA NO I ZLOBNA,GADNA PROSTA MUTRA.TOVA GOVEDO OBICHA SAMO SEBE SI.

fallback