Петер Нечас. Снимка: архив, Reuters

Чешкият премиер Петър Нечас заяви снощи, че очаква България за спазва международните си задължения, както и споразумението за защита на инвестициите по повод спора с чешката енергийна компания ЧЕЗ, съобщи Чешката осведомителна агенция (ЧТК).

Проблемът с високите цени на електроенергията в България е политизиран и изявленията на български представители за ЧЕЗ са "нестандартни", отбелязва Нечас в прессъобщение. Той добави, че иска да обсъди положението с главния изпълнителен директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш.

Очаквам България като член на ЕС да спази международните си задължения, европейските закони и собствените си закони, включително за защита на чуждестранните инвестиции, посочва Нечас.

Чешкият министър на промишлеността и търговията Мартин Куба съобщи, че възнамерява да постави въпроса в Европейската комисия.

"За нас ситуацията, разбира се, е много тревожна от гледна точка на това, че България като членка на Европейския съюз постъпва по напълно безпрецедентен начин", коментира Куба.

Според него е трудно да се прогнозира какво ще означава загубата на лиценза за ЧЕЗ и за Чехия като основен акционер в компанията.

Финансовият министър Мирослав Калоусек обаче заяви, че Куба не е упълномощен да говори от името на ЧЕЗ. Той вече е помолил съвета на директорите на ЧЕЗ да му предоставят материали за ситуацията, посочва БТА.

Българската Държавна комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) реши снощи да започне процедура за отнемане на лиценза на ЧЕЗ. През януари албанските власти отнеха лиценза на чешката енергийна компания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase