Бойко Борисов. Снимка: БТА

Българското правителство подава днес оставка след национални протести срещу високите цени на електричеството, присъединявайки се към дълъг списък от европейски правителства, паднали от власт заради мерки за икономии, съобщава Ройтерс.

Премиерът Бойко Борисов се опита да успокои протестиращите, като уволни финансовия министър, обеща да намали цената на тока и да изгони чуждестранни компании, но обявените мерки не успяха да потушат недоволството, допълва агенцията.

Ройтерс и Франс прес цитират изявлението на Борисов, че "няма да участва в правителство, чиято полиция бие хора", имайки предвид уличните сблъсъци между полицията и демонстрантите.

Ройтерс обръща внимание на факта, че премиерът не каза дали парламентарните избори, насрочени за юли, ще се състоят.

Българският премиер Бойко Борисов обяви оставката на своето правителство на фона на разрастващите се улични протести в най-бедната страна членка на Европейския съюз, предаде АФП.

„Ние имаме достойнство, чест. Властта ни е дал народът, днес му я връщаме”, подчерта Борисов пред парламента на страната и допълни, че няма да участва в служебно правителство.

ДПА подчертава думите на Борисов, че хората ще решат какво да е новото правителство.

Българското правителство обяви, че ще подаде оставка след националните протести срещу високите цени на електричеството и мерките за икономии, предаде Би Би Си. „Няма да участвам в правителство, при което полицията бие хората”, заяви Борисов пред парламента.

Още по темата
През последните дни десетки хиляди българи протестираха в България срещу високите цени на електричеството. Във вторник премиерът се опита да успокои протестиращите, като обеща намаление на цените на тока и наказание за електроразпределителните дружества, които според него завишават изкуствено цените. Засега няма информация дали планираните за юли парламентарни избори ще бъдат насрочени за по-ранна дата, пише Би Би Си.

Оставката на правителството на Бойко Борисов стана водеща новина за руската агенция ИТАР-ТАСС.

Премиерът на България Бойко Борисов обяви в парламента, че подава оставката на правителството, пише агенцията. Не възнамерявам да бъда член на правителство, при което стават сблъсъци между демонстранти и правоохранителните органи. Народът ни е дал властта, днес ще му я върнем, цитира ИТАР-ТАСС думите на Борисов.

Решението е било взето във връзка с обхваналите страната протести и мерките, предприемани от полицията за стабилизиране на ситуацията. Народът на България протестира срещу високите цени на комуналните услуги, посочва агенцията.

ИТАР-ТАСС се спира на думите на премиера, че през последните 4 години властите са изпълнили максимума за подобряването на социалния и икономическия климат в страната.

Новината за оставката на кабинета на Борисов бе предадена от РИА новости с гриф „Мълния“. Агенцията отбелязва, че в редица градове в България от няколко дни се провеждат протести, повод за които бяха високите цени на тока. През изминалата нощ пострадаха осем души, а преди два дни при сблъсъци пострадаха 11 души, от които петима полицаи.

Руската агенция информира и за трагичният инцидент във Варна, при който мъж се поля с бензин и се самозапали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase